Ylläksen kaivoshanke: Arvostetaanko matkailijoita ollenkaan?

Äkäslompolo on tärkeä ja rakas paikka koko perheelleni. Seitsemän tunturin jonon taianomaisuutta ei voi sanoin edes kuvailla, se täytyy itse kokea. Ylläksen alueen karut tunturimaisemat tekevät vaikutuksen kesällä ja talvella. Ja paikan hiljaisuus… Sitä kaipaan suuresti täällä kotipaikkakunnallani Etelä-Suomessa moottoritien ja junaradan välittömässä läheisyydessä.

Ei kaivosta Ylläkselle! (sis. linkin adressiin)

Maisema Yllästunturilta

Elämä tuntuu olevan vuosi vuodelta kiireisempää. Tuntuu, että maailma muuttuu vuosi vuodelta kiireisemmäksi. Lapset oppivat pienestä pitäen kiireisen elämäntyylin, eikä sitä mallia ole helppo muuttaa myöhemmin. Kaiken kiireen, sähellyksen ja kaaoksen keskellä on tärkeää, että on paikka, missä rauhoittua. Meidän perheelle se paikka on Ylläs ja luonto siellä.

Maisema Yllästunturilta

Karut tunturimaisemat ja koskematon luonto. Mitä muuta ihminen voi toivoa? Meidän perhe ei varmasti ole ainoa, joka on menettänyt sydämensä Äkäslompololle. Emmekä varmasti ole myöskään ainoa perhe, joka viihtyy luonnossa. Puiden seassa, hiljaisuudessa lintuja katsellen. Vaikkakaan meidän poikien kanssa metsässä ei kauhean hiljaista olekaan.

Luonnossa liikkuessa löytää aina jotain katseltavaa, kuunneltavaa. Uutta ja ihmeellistä. Erityisesti Ylläksellä tulee kuljettua luonnossa. Selittyy paljon sillä, että siellä ollessa on loma ja aikaa. Mutta suuresti myös sillä, ettei kotimme lähellä ole enää juurikaan luontoa tai koskematonta metsää. Vuosittain lähimetsää kaadetaan enemmän ja enemmän. Senkin vuoksi Äkäslompolo ja Ylläksen alue muutenkin ovat niin tärkeitä meille. Siellä pääsee metsään. Saa kokea luontoa. Olla yhtä sen kanssa. Nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta. Nauttia luonnontilassa olevasta ympäristöstä.

Varkaankurun luontopolku

Valitettavasti sekin taitaa muuttua tulevaisuudessa: Äkäslompolon kylästä 8km päähän olevalle Hannukaisen alueelle suunnitellaan avolouhoksena toteutettavaa rautamalmikaivosta. Jo pelkkä ajatus saa näkemään punaista. Miten kunta voi edes harkita luvan antamista sellaiselle toiminnalle? Eivätkö kunnan päättäjät tajua, miten harvinaista koskematon luonto nykymaailmassa on? Ylläksen alueelle halutaan ja tarvitaan turisteja, matkailu on alueen tärkein elinkeino. Turistien avulla myös kunta saa verorahoja. Kuinka moni turisti lähtee Ylläkselle katselemaan kaivosta? Mikä vetonaula se muka on keskellä muuten niin kaunista, ihanaa ja koskematonta luontoa? Onko nyt niin, että puhdas luonto on päättäjille niin itsestään selvää, etteivät he tajua sen oleva SE asia, mikä vetää ihmisiä Ylläkselle. 

Lumimaisema Ylläksellä

Kaivosta ei suunnitella keskelle Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa, mutta jo tieto kansallispuiston läheisyydessä olevasta kaivostoiminnasta saastuttaa luontoa ainakin omassa mielessäni. Lisäksi olen lukenut, että kaivos aikoo laskea prosessivetensä suoraan Muonio-Torniojokeen. Eikö järjettömyydellä ole mitään rajaa? Miten kukaan voi edes harkita luvanantamista tällaiselle toiminnalle? Miten ihmeessä voidaan harkitakaan, että Natura-alueena olevaan jokeen, rakentamattomaan lohijokeen saisi laskea kaivostoiminnan saastuttamaa vettä? 

Maisematie Äkäslompolo

Kaivos halutaan perustaa tosiaan 8km päähän Äkäslompolon kylästä ja Ylläs tunturista. Onko asiaan jokin puolustus siinä, ettei se näkyisi kylään tai kansallispuistoon? Poissa silmistä, poissa mielestä? Tuskin kukaan tuollaista asiaa unohtaisi. Varsinkaan, kun kyseessä on osa tunturi-Lappia. Tunturi=korkea paikka. Ainakin Ylläs tunturin joltain sivulta olisi ilmeisesti suora näkymä kaivosalueelle. Kuka sellaista haluaa katsella? Kuka kiipeää tunturille (mikä ei ole ihan helppoa) vain todetakseen, että onpa ruma näköala? Vai aiotaanko huipulle vetää jonkinlainen varoitusaita: Älkää katsoko tähän suuntaan, oman mielenrauhanne vuoksi.

Itseä ainakin suututtaisi joka kerta, kun näkisin mahtavien maisemien seassa avolouhoskaivoksen.  Kaivoksen avaamiseen tarvitaan ilmeisestikin muiden lupien lisäksi myös sosiaalinen toimilupa ja sitä lupaa vastaan on nyt mahdollista kertoa mielipiteensä allekirjoittamalla adressi netissä.

Adressi oli avoinna v. 2014, jolloin itsekin allekirjoitin sen. Kolarin kunta keskeytti tuolloin kaivoskaavan käsittelyn ja adressikin suljettiin. Eilen 6.1.2017 kaivoskaava avattiin kuitenkin uudelleen lausuttavaksi, joten myös adressi on uudelleen avattu. Toivon Ylläksen yrittäjien, asukkaiden, turistien ja oman perheeni puolesta, että adressista olisi jotain apua ja Kolarin kunta pohtisi vielä kaivoksen avaamista ja sen järjettömyyttä.

Maisema Yllästunturilta

 

Seuraa Kukkahattuäitiä Facebookissa.