Luumurahkakakku

Luumurahkakakku on meidän perinteinen joulupöydän jälkiruoka. Kakku juontaa juurensa Luumurahka-Charlotte Russesta, mikä on ollut mieheni lapsuudenkodin joulujälkiruoka iät ja ajat. Jälkiruoan tekeminen siirtyi vastuulleni vähintäänkin 10 vuotta sitten ja muutaman ensimmäisen vuoden vuorasin kiltisti kulhon luumumarmeladilla höystetyllä kääretortulla, minkä keskelle tuli aikamoinen keko luumurahkaa. Missään vaiheessa tätä komistusta ei ollut tarkoitus kääntää oikean Charlotte Russen tavoin kakuksi.

Siinä vaiheessa kun Esikoinen ja Muru olivat syntyneet ja joulun valmistaminen muuttunut pakostakin hieman kiireisemmäksi tajusin, ettei kukaan edes syönyt kääretortunpaloja jälkiruoasta, rahka oli ainoa, mikä maistui. Sen havainnon jälkeen tein joitain vuosia pelkän luumurahkan, kunnes Vadelmarahkakakun innoittamana testasin tehdä Luumurahkakakkua. Nykyään tämä helppo leivonnainen koristaa jouluna kahvipöytäämme muiden herkkujen lisäksi.

Luumurahkakakun voi ja se kannattaakin valmistaa jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Jos päälle haluaa laittaa piparkakunmurusia koristeeksi, se kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua, että keksit pysyvät rapeina.

Luumurahkakakku, kukkahattuaiti.com-2.jpg

LUUMURAHKAKAKKU

16 piparkakkua (ns. normikokoisia, ei ohuita)

75g voita

 

2 1/2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (FloraVanilla)

500 g rahkaa

3 prk luumusosetta (esim. Bona)

3-4 rkl luumumarmeladia

kanelia

4 liivatelehteä

1 rkl vettä

(tarvittaessa sokeria)

 

piparkakkuja koristeeksi

 

Sekoita pohjaa varten pieneksi muruksi rikotut piparkakut ja sulatettu voi. Painele tasaiseksi kerrokseksi irtopohjavuoan pohjalle. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vaahdota vaniljakastike ja lisää joukkoon rahka, sekoita hyvin. Lisää seokseen luumusose, luumumarmeladi ja kanelia maun mukaan. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.

Purista vesi pois liivatelehdistä ja liuota liivatelehdet yksi kerrallaan kiehuvaksi kuumennettuun vesitilkkaan. Kaada liivateseos tasaisena nauhana luumurahkaseokseen ja sekoita hyvin. Kaada pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa.

Halutessasi voit koristella kakun piparkakunmurusilla juuri ennen tarjoilua.

Luumurahkakakku, kukkahattuaiti.com.jpg

 

ONKO SINULLA JOULUNA LUOTTOJÄLKIRUOKA VAI TESTAATKO JOKA VUOSI JOTAIN UUTTA?

 

Seuraatko Kukkahattuäitiä jo Facebookissa? Sinne päivittyy tavallisen, välillä väsyneenkin äidin kuvia ja mietteitä tavallisesta lapsiperhearjesta. Kukkahattuäiti elää rehellisesti keskellä lapsiperhekaaosta.