Rouheinen pataleipä

Pataleipä, kukkahattuaiti.com-3.jpg

En ole koskaan ollut ihminen, joka on ensimmäisten tai edes toisten joukossa testaamassa jotain uutta asiaa. Se pätee myös leivontareseptien kanssa. Loistavana esimerkkinä tästä on pataleipä. Maistoin ensimmäisen kerran herkullista, rapeakuorista pataleipää veljelläni reilu neljä vuotta sitten, Vaikka sainkin reseptin tuolloin mukaan, leivoin ensimmäisen pataleipäni vasta tänä vuonna, isänpäivänä. Tuon ensimmäisen leipäni jälkeen leivoin toisen ja kolmannen ja... Erityisesti Pätkä ihastui tähän leipää todella paljon. Niin paljon, että tuliaiseksi menevän leivän perään itkettiin useita tunteja. Oli pakko laittaa uusi taikina heti kohoamaan, että poika saisi edes seuraavana päivänä herkkuaan välipalaksi.

Pataleivän valmistaminen on todella helppoa, vaikkakin kohoamiseen on syytä varata aikaa. Olenkin pyöräyttänyt taikinan edellisenä iltapäivänä kulhoon kohoamaan, jotta seuraavana päivänä on ollut tuoretta leipää välipala-aikaan.

Löysin Kotilieden sivuilta Rouheisen pataleivän ohjeen ja toistaiseksi olen leiponut vain tällä ohjeella. Joku päivä kokeilen jotain muuta, viimeistään neljän vuoden kuluttua.

 

Pataleipä, kukkahattuaiti.com-2.jpg

Rouheinen pataleipä

 

3 1/2 dl vettä

3 dl sämpyläjauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1,5 tl suolaa

0,5 tl kuivahiivaa

 

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (+42 ´C). Mittaa päälle jauhot, kuivahiiva ja suola. Sekoita kuivahiiva varovasti jauhoihin ja sekoita taikina sitten tasaiseksi. Sekoittaminen onnistuu lusikalla, viimeistele tarvittaessa käsin. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa. Anna kohota huoneenlämmössä kelmulla peitettynä 12-24 tuntia.

Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle alustalle, muotoile pikaisesti leiväksi. Taikinaa ei pidä nytkään vaivata. Jätä liinan alle kohoamaan ja nosta pata kansineen kylmään uuniin. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Kun taikina on kohonnut n. 30 minuuttia ota pata uunista ja nosta taikina pataan. Tee taikinan päälle muutama viilto, ripottele hieman jauhoja ja laita kansi padan päälle. Paista leipää n. 30 minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä n. 15 minuuttia, kunnes pinta on tarpeeksi ruskea.

Kumoa leipä pois padasta samantien uunista ottamisen jälkeen ja anna jäähtyä ilman liinaa, jotta pinta pysyy rapeana.

 

Pataleipä, kukkahattuaiti.com.jpg

Seuraatko Kukkahattuäitiä jo Facebookissa? Sinne päivittyy tavallisen, välillä väsyneenkin äidin kuvia ja mietteitä tavallisesta lapsiperhearjesta. Kukkahattuäiti elää rehellisesti keskellä lapsiperhekaaosta.