Saako lasten kuvia julkaista blogissa?

Syksyllä mökillä.jpg

Onko blogia kirjoittavalla äidillä oikeus julkaista lastensa kuvia blogissaan? Tästä aiheesta löytyy postauksia useasta blogeista, mutta nyt kirjoitan sellaisen itsekin. Aihe ei ole aiemmin ollut ajankohtainen oman blogini kohdalla, mutta sellainenkin päivä näemmä tuli nyt vastaan. Olen käyttänyt poikieni kuvia blogissa välillä, mutta kaikki kuvat ovat aina takaa tai sivusta otettuja. Tai sitten olen rajannut muulla tavalla kuvan niin, ettei lasteni kasvot ole koskaan näkyneet kuvissa.

Miksikö? Ensinnäkään lapseni eivät tätä blogia kirjoita, joten blogini ei tarvitse heidän naamakuviaan. Heidän äänensä ei kuulu tekstien takaa – paitsi joskus, kun kerron jonkun esittämän mielipiteen. Toisekseen en ole koskaan julkaissut esim. henkilökohtaisella Facebook-sivullanikaan yhtään naamakuvaa lapsistani, joten ei tuntuisi luonnolliselta julkaista myöskään blogissa sellaisia. Ja kolmannekseen tykkään kuvista, joissa lapseni näkyvät, mutta vain takaa tai sivusta, sillä ne ovat hieman erilaisia. Välillä olen miettinyt, viitsinkö julkaista edes tällaisia kuvia, mutta koska niistä ei tunnista lapsia (ellei tunne meidän perhettä), olen niitä julkaissut. Ja nykyään kysyn aina Esikoiselta ja Murulta, saanko jonkin kuvan heistä laittaa blogiini tai Kukkahattuäidin Facebook-sivulle. Toistaiseksi pojat ovat antaneet luvan. Jos joku päivä kuitenkin käy niin, ettei se sovi heille, kuvaa ei julkaista.

Miksi sitten pohdin yhtäkkiä tällaista? Siitä syystä, että tein yhden kerran poikkeuksen: julkaisin kuvan, jossa näkyy Pätkän kasvotkin. Kuvassa pidän Pätkää sylissäni Hannukaisen kaivosalueella postauksessa ”Puhdas ilma pian historiaa Ylläksellä?”  Sain tuosta kuvasta (ja tekstistä) useammankin ala-arvoisen kommentin ja pahoitin sen verran mieleni, että poistin lopulta kuvan. Eräs kommentoija oli sitä mieltä, että lasten hyväksikäyttö oman asiani edistämiseksi on sairasta ja toinen kommentoi hyvinkin pisteliäästi sitä, että Pätkä on sylissäni.

Erityisesti ensimmäinen kommentti ei vain mene ymmärrykseeni: miten ihmeessä käytän lapsiani hyväksi? Koska pidän pientäni sylissä? Vai liittyikö kommentti myös siihen kuvaan, jossa Muru pitää Ylläs ilman kaivosta-paperia kädessään? Meidän pojathan olisivat halunneet helmikuussa lähteä mukaani kaivosseminaariin tuollaiset kyltit kädessään, joten vanhalla kaivosalueella oli aivan luontevaa ottaa kyseinen kuva. Ja kyllä, yhtä luontevaa oli myös julkaista sellainen. Myös meidän pojilla on oikeus kertoa mielipiteensä kaivoshankkeesta. Mielipiteensä, jonka he ovat muodostaneet ihan itse, eikä ole mitenkään outoa, että he(kin) kauhistelevat ajatusta. Äkäslompolo on koko perheeni, myös lasteni, mielestä ihanin paikka maailmassa. Ja juuri Muru kysyi pitkään lähes päivittäin, voidaanko muuttaa Lappiin.

 Käytänkö lastani hyväksi, kun julkaisen tällaisen kuvan? Lasta, joka odotti viikkoja, että saa tällaisen kyltin.

Käytänkö lastani hyväksi, kun julkaisen tällaisen kuvan? Lasta, joka odotti viikkoja, että saa tällaisen kyltin.

Tiedän hyvin, että kaivosasia iskee monia arkaan paikkaan, niinhän se tekee itsellenikin. Olen alun perinkin ollut tietoinen, että saan varmasti pisteliäitäkin kommentteja, kun uskallan kertoa mielipiteeni asiasta. Mutta sitä en voi hyväksyä, että joku kommentoi negatiiviseen sävyyn lasteni kuvia tai yrittää loukata minua lasteni kautta. Kerron itse mielipiteeni kaivoshankkeesta asiallisesti ja oletan, että mahdolliset kommentoijat osaavat esittää oman näkökulmansa asiallisesti.

Ennen Pätkän kuvan julkaisemista mietin pitkään ja hartaasti, haluanko ja uskallanko julkaista sen. Haluanko, että poikani kasvot näkyvät, poiketen periaatteestani. Lopulta uskalsin kuvan kuitenkin julkaista, sillä mielestäni siitä ei voisi olla mitään haittaa. Valitettavasti taisin kuitenkin olla väärässä. Joten jatkossa meidän poikien kasvoja ei tulla enää näkemään tässä blogissa.

 

Kukkahattuäiti löytyy myös Facebookista.