Tonttuovi, tämän joulun pelottavin asia?

 Olisiko tässä sopiva paikka tonttuovelle?

Olisiko tässä sopiva paikka tonttuovelle?

 

Moni on varmasti törmännyt loppusyksystä ja viimeistään nyt joulukuussa käsitteeseen tonttiovi, tavalla tai toisella. Lehdet ja netti pullistelevat oven teko-ohjeita. Oven viereen on moni näpertänyt myös luudan, postilaatikon ym. pienen pientä rekvisiittaa tonttua varten. Hobby Hallin verkkokaupassa törmäsin jopa Tonttuoven-tekosettiin ja valmiita oviakin sieltä oli saatavilla. Facebook-kirppikset pursusivat varsinkin kuunvaihteessa tonttuovien myynti-ilmoituksia. Ihania, pikkuruisia ovia vilahtelee joka paikassa. Mistä ihmeestä on kyse?

Tätä samaa kysyttiin myös eräällä Facebook-kirppiksellä ja vastaus kuului: ”Tonttu pääsee ovesta sisälle, joten enää ei tarvitse kurkkia ikkunan takana". Siis mitä? Olenko ainoa, jota tuo lause lähinnä kauhistuttaa? En minä halua, että tonttu tulee meille sisälle. Mieluimmin kurkkikoon ikkunan takana, niin kuin aikaisempinakin vuosina. Kyllä meidän lasten ja äidinkin melu kuuluu ihan tarpeeksi hyvin sinne.

Tontut ovat vuosikymmeniä kurkkineet ja tarkkailleet ikkunan takana, ovatko lapset kilttejä. Miksi heidän nyt yhtäkkiä pitäisi päästä sisään asti hoitamaan tiedustelunsa? Vaikuttaako ilmaston lämpeneminen jo tonttujenkin työhön? Täällä Etelä-Suomessa on nykyään joulun alla niin sateista ja märkää. Eivätkö edes tontut viihdy ulkona? Vai onko kyse niistä samoista tontuista, jotka ovat tarkkailleet ja kuunnelleet jo isovanhempieni aikana? Alkavatko tontut olla niin vanhoja, että kuulo ei kunnolla enää pelitä, näkö ei toimi? Ovatko tarkkailijatontut jo liian vanhoja hoitamaan hommansa ikkunan takaa?

 

 Hobby Hallista saatava tonttuovi

Hobby Hallista saatava tonttuovi

 

Oli kyse mistä tahansa, en aio hankkia meille tonttuovea. En, vaikka ovet ovatkin ihanan hellyttävän suloisia, sen myönnän kyllä. Ihailen nimittäin suuresti, miten jotkut osaavat ja jaksavat väkertää näitä hienoja ovia. Tonttujen olemassaolo on kuitenkin ollut aina meidän lapsille enemmän tai vähemmän jännittävä, jopa pelottava asia. Välillä suustani lipsahtaa korni lausahdus: "tontut näkevät, jos et ole kiltisti", mutta liian monta kertaa tuon jälkeen olenkin sitten lohduttanut itkevää lasta. Lasta, joka uskoo kaiken, mitä äiti sanoo. Lasta, joka pelkää näkevänsä ikkunan takana itseään tarkkailevan lakkipäisen hahmon.

Tontut kuuluvat jouluun, kunhan kukaan ei pelkää ajatusta tonttujen läsnäolosta. Mutta vaikka tontut ovatkin olennainen osa joulun odotusta, joidenkin asioiden kohdalla muutokseen ei ole mitään syytä. Tämä pätee ehdottomasti tonttuoven suhteen. Tontut ovat pärjänneet ulkona vuosikymmeniä, uskon heidän pärjäävän siellä edelleenkin. En nimittäin ole valmis uhraamaan yöuniani sen vuoksi, että joku lapsista itkisi yöllä peloissaan pienenpienen, nurkassa olevan oven vuoksi.

 

ONKO TEILLÄ TONTULLE OMA OVI?


Seuraatko Kukkahattuäitiä jo Facebookissa? Sinne päivittyy tavallisen, välillä hyvinkin väsyneen äidin kuvia ja mietteitä tavallisesta lapsiperhearjesta. Kukkahattuäiti elää rehellisesti keskellä lapsiperhekaaosta.