10 keinoa välttää juhlastressiä

Tulppaani

Stressaan juhlien järjestämistä, kuten monia muitakin asioita, todella paljon. Vaikka miten päätän, että sillä kertaa en takerru pikkuasioihin, enkä stressaannu tulevista juhlista, koskaan en onnistu. Muutama viikko sitten järjestetyt Pätkän 1-vuotissynttärit (miten aika voi mennä näin nopeasti?!) ja Murun 5-vuotissynttärit eivät poikenneet tästä mitenkään: Kaikista hyvistä suunnitelmista ja päätöksistäni huolimatta huomasin kesken juhlavalmistelujen, että stressasin taas kaikesta. Ja mikä pahinta, stressitaso oli jopa korkeampi kuin koskaan aikaisemmin.

Tiedostin touhutessani (=lopuksi lähinnä sählätessäni), missä meni metsään ja mitkä asiat kasvattivat stressiäni, mutten pystynyt lopettamaan. Olo tuntui kireältä kuin viulunkieli, eikä mistään meinannut lopulta tulla enää mitään ilman itkua ja huutoa. Muutama tunti ennen vieraiden tuloa mies pakotti minut lopulta hengähtämään hetkeksi ja stressi alkoi onneksi edes silloin hellittää. Kiitos mieheni, pystyin ja jaksoi itsekin nauttia juhlista ja puhaltaa Pätkän kanssa kynttilän, sen ensimmäisen.

Koska tiedostin, mitkä asiat stressasivat ja kasvattivat stressiäni, meinasin alun perin kirjoittaa hieman tekstin ”10 keinoa saada varma juhlastressi”. Tajusin kuitenkin, jos koskaan haluan onnistua järjestämään juhlat ilman stressiä, asiaa on tarkasteltava positiivisesta näkökulmasta. Miten siis saisin järjestettyä seuraavat juhlat ilman, että stressi saa jälleen yliotteen?

Synttäkortteja

10 vinkkiä, miten juhlastressiltä voi välttyä

1. Kaikkea ei tarvitse leipoa itse. On ok käyttää esim. valmistaikinoita pakastimesta tai valmiita kakkupohjia, niilläkin saa tehtyä hyvän makuisia leipomuksia. Tietenkin itse tehty on itse tehtyä, mutta aina on lupa oikoa, jos se tuntuu parhaalta.

2. Tarjottavat on hyvä päättää ajoissa, jotta osan voi mahdollisesti tehdä etukäteen pakastimeen. Esimerkiksi mokkapalat ja Aleksanterin leivokset kestävät hyvin pakastamisen ja sulavat nopeasti huoneenlämmössä. Samoin suolaiset piirakat voi pakastaa ja lämmittää sitten uunissa.

3. Ei välttämättä ole järkevää valita juhliin täysin uutta leivontareseptiä ilman, että on testannut sitä aikaisemmin. Vaikka ohje vaikuttaisi yksinkertaiselta, matkalla voi aina tulla yllätyksiä, jotka koettelevat sekä leipojaa että muutakin perhettä.

4. Siistissä kodissa on mukavampi järjestää juhlat, mutta perussiivous riittää. Kaappeja ei tarvitse järjestellä ennen juhlia, sillä kuka sinne (lapsia lukuun ottamatta) katsoo? Syödessä tulee kuitenkin murusia lattialle, juomat voivat läikkyä ja lapset saattavat kuskata ruokaa pöydästä pois. Imurille saattaa olla siis käyttöä juhlien jälkeen jopa enemmän kuin ennen juhlia.

5. Kotia on turha alkaa ehostaa vain juhlien vuoksi: jos mm. ikkunoidenpesu ei kuulunut muutenkaan suunnitelmiin, turha niitä on vieraidenkaan takia pestä. Tietenkin jos aikaa ja energiaa on, mitä vain voi tehdä. Mutta jos muutenkin on kiire, älä ahnehdi ylimääräistä tekemistä vain juhlien vuoksi.

6. Vaikka olisit itse kotona, kaikkea ei pidä yrittää ehtiä yksin, ennen puolison kotiin tulemista. Jos apua on illalla tarjolla, ota se vastaan potematta huonoa omaatuntoa. Jalassa roikkuva yksivuotias, läksyissä apua tarvitseva esikoinen ja kinastelevat lapset hidastavat ja hankaloittavat oikeasti leipomista ym. valmisteluja ja yksin on hyvin raskas hoitaa kaikki. Marttyyriudesta ei jaeta palkintoja.

7. Tarjottavia suunnitellessa täytyy tietenkin huomioida erilaiset allergiat, mutta nirsoille on turha alkaa leipoa sen-seitsemää-sorttia,  ajatuksella jos joku vaikka kelpaisi. Fiksu vieras ottaa itselleen omat syötävät, jos mikään ns. normaali tarjottava ei kelpaa muusta kuin allergiasta johtuen.

8. Juhlapäivän aamuksi ei kannata sopia mitään ylimääräistä, jotta ehtii hoitaa viime hetken valmistelut.

9. Etukäteen on turha murehtia, miten juhlat sujuvat. Varsinkin, kun kaikesta murehtimisesta huolimatta kaikki menee yleensä hyvin. Mahdollisten konfliktien pohtiminen yön pimeinä tunteina on turhaakin turhempaa, joten miksi tehdä sellaista.

10. Jos juhlien järjestäminen ei sujunut stressittä, älä murehdi. Seuraavien juhlien kanssa voi yrittää uudelleen paremmalla menestyksellä.

+ Bonus-vinkki: Kertakäyttöastiat helpottavat todella paljon: Likaiset astiat voi laittaa suoraan roskiin, eikä tarvitse alkaa kesken kaiken tiskata, jotta kaikille riittää astioita.