Kirjavinkki: Nyt vi**u nukkumaan

Yhteistyössä Adlibriksen kanssa.

Nukkumaan meneminen ei suju lapsiperheissä aina niin kuin toivoisi. Siis ainakaan miten itse sen toivoisi sujuvan. Lapsi ei aina nukahda suoraan iltasadun ja iltalaulun jälkeen, vaikka äiti miten kaipaisi jo hiljaisuutta ja rauhaa. Aina ei auta, vaikka sitä omaa kullannuppuaan silittelisi kuinka ja kauan tahansa: joka kerta kun äiti poistuu huoneesta, lapsi aloittaa itkunsa, huutonsa, riehumisensa ym. uudelleen. Ja uudelleen. Ja uudelleen.

Tuttu tilanne monelle, eikö? Hermothan siinä on koetuksella ja pahalla sellaisella. Kun ilta toisensa jälkeen yrittää saada lasta nukahtamaan, eikä mikää meinaa auttaa. Välillä homma vaatii todellisia teräshermoja ja tunteiden kääntämistä off-asentoon. Itsellä se ei ainakaan onnistu helposti ja huonoimpina aikoina meillä on iltaisin itkenyt sekä lapsi että äiti.

Muutama vuosi sitten oli erityisen huono nukahtamiskausi ja sekä Esikoinen että varsinkin nykyään nelivuotias Napero pitivät iltaisin sellaista showta että oksat pois. Illoista meni suuri siivu nukuttamiseen ja työpäivien jälkeen olisi ollut muutakin tekemistä kuin istua lastenhuoneessa tai kantaa sängystä haahuilemaan lähtenyt poika takaisin.

Tuon vuoden jouluna sainkin mieheltä joululahjaksi kirjan Nyt vittu nukkumaan. Pakko myöntää, että ensireaktioni oli tyrmistys: Minkä nimisen kirjan mies oikein antoi. Sinäkin iltana nukuttaminen oli vienyt liikaa aikaa ja voimia, joten avasin kirjan hermot kireällä kuin viulunkieli, kyyneleitä kuivaten. Muutaman aukeaman jälkeen nauroin jo ääneen. Miten oikeassa kirja olikaan. Juuri tuolta minustakin on tuntunut, kun lapset ei nukahda sitten mitenkään.

 

Leijonat, pennut, viihtyy, kuorsaa.

Petokasassa on suloista nuilia.

Miten osaatkaan vaikka mitä hienoja maagisia juttuja

mut vittu osaa aloillasi huilia?

 

Hieman erilaista vertaistukea tarjoava Nyt vi**u nukkumaan on hulvaton kirja, joka osuu napakymppiin ja pukee varmasti monien ajatukset sanoiksi. Varmasti moniasa perheissä koetaan juurikin kirjan kuvailemia tunteita illasta toiseen, ihan maailman laajuisesti. Miksi kirja muuten olisi kirjoitettu? Liian tosissaan kirjaa on kuitenkin turha ottaa. Kyllä kaikken rakastavimman ja huolehtivimman äidinkin on päästettävä välillä höyryjä pihalle, vaikka sitten kirjan avulla. Vain täydellinen supermutsi ei hermostu koskaan lapsen iltatemppuilusta, joten eiköhän tälle kirjalle ole kysyntää. Kirja ei ole tarkoitettu lapsille luettavaksi, joten kirosanojen käyttöä on turha paheksua.

Kirja on ollut hyllyssäni jo pitkään, mutta muistin sen vasta alkutalvesta taistellessani Pätkän kanssa nukkumisesta. 8kk Pätkän nukuttaminen iltaisin on suhteellisen helppoa, mutta öisin meillä ei ole nukuttu kunnolla aikoihin. Vähän välilä saa nostaa tuttia tai vetää peittoa päälle tai tarjota maitoa tai... Yhtenä yönä mitta tuli täyteen ja kävelin kiukusta puhisten pitkin olohuonetta painokelvotonta tekstiä mutisten. Silloin muistin jälleen kirjan olemassaolon ja siitä oli jälleen apua.

Sain ilokseni Adlibrikseltä arvottavaksi Nyt vi**u nukkumaan kirjan. Olisi mahtavaa, jos tämä kirja löytäisi jälleen jonkun sitä todella tarvitsevan äidin luo. Jos et itse sitä koe tarvitsevasi, tuttavapiiristäsi löytyy varmasti joku, jota kirja ilahduttaisi.

Arvontaan osallistuminen:

- Kirjaudu blogini viralliseksi lukijaksi (Lukijaksi pääset klikkaamalla Lue-painiketta sivun oikeassa reunassa) 

- ja/tai tykkää Kukkahattuäiti-blogista Facebookissa.

- Jätä blogin kommenttikenttään tieto, osallistutko yhdellä vai kahdella arvalla sekä toimiva sähköpostiosoite.

Arvonta päättyy vuoden vaihteessa eli 31.12. klo 24:00. ARVONTA ON PÄÄTTYNYT