DIY: Havukranssi ja hautaseppele

Hautaseppele

Käydessäni muutama viikko sitten tilaamassa hautajaiskukkia hautajaisiin sain mielipahakseni melko huonoa palvelua paikallisesta kukkakaupasta. Myötätunto ja surussa myötäeläminen eivät ilmeisesti kuuluneet yrityksen palveluun. Halusin havuseppeleen näteillä kukilla ja kun kukkakaupassa ei haluttu palvella ystävällisesti, päätin tehdä sellaisen itse.

Netistä löytyi useita ohjeita ja videoitakin havukranssin tekemiseen ja kukkakauppojen sivuilla oli malleja hautaseppeleestä. Tarvittavat tarvikkeet tilasin Ruusu ja rautalanka-floristitarvikepuodista.  Samoilta nettisivuilta löytyi myös hyvä ohjevideo kranssin tekemiseen.

Tekemäni ohjeen avulla pystyy tekemään helposti havukranssin oveen ja se muuntuu tarvittaessa hyvin juuri hautajaisseppeleeksi pohjalla olevan litteän kuparisen kranssipohjan ansiosta.

 

Havukranssiin tarvitsee:

kranssipohjan

kukkateippiä

puolalankaa (itselläni oli käytössä kahta paksuutta)

(seppelehakasia 30mm ja 40mm)

oksasakset

(pihdit puolalangan leikkaamiseen, itse käytin oksasaksia)

puutarha- tai työhanskat (käytin pieniessäni oksia)

kertakäyttöhanskat (olivat tarpeeksi ohuet työskennellessä, eikä kuusenhavutkaan pistäneet läpi)

kuusenoksia, tuijanoksia, puolukanvarpuja ym.

Havukranssiin tarvikkeita

Haluamansa havut ja varvut kannattaa käydä keräämässä ajoissa, jotta ne ehtii sulaa ja kuivata tarvittaessa.

Päällystin kranssipohjan vihreällä kukkateipillä, ettei kuparin väri paistanut havujen alta. Kukkateippi liimaantuu kranssipohjaan, kun sen painaa kädellä tiukasti. (Vinkkinä: kädet kannattaa pestä jälkikäteen huolellisesti, sillä liimaa tarraa melko tiukkaan. Vaihtoehtoisesti voi pitää kertakäyttöhanskoja alusta asti.)

Havukranssi

Leikkasin oksista n. 10cm pituisia pätkiä ja sidoin pätkät puolalangalla tasapitkiksi, tarpeeksi paksuiksi kimpuiksi. Halutessaan kimput voi jättää pidemmiksikin, kuten tein ovikranssimme kanssa. Jokaisesta lajista voi tehdä oman nipun (kuusi, tuija, puolukanvarvut) tai lajeja voi yhdistää samaan nippuun (esim. kuusen kanssa aina yksi puolukanvarpu).

Havukranssiin

(Paksumpi) puolalanka kiedotaan tiukasti kranssipohjaan ja havukimppuja aletaan sitoa yksi kerrallan tiukasti uloimpaan reunaan kiinni. Sidoin tuija- ja kuusikimppuja vuorotellen, jolloin kranssiin tuli enemmän väriä.

Havukranssi

Oksakimppuja voi tehdä lisää aina kun tarvitsee, sillä tarkkaa määrää on vaikea tietää. Kimput kannattaa sitoa kranssipohjaan mahdollisimman tiiviisti, jotta pohja ei näy ja kranssista tulee muutenkin tuuhea.

Harjoituskranssissani kimput olivat liian pitkiä ja lopputulos oli mielestäni hieman soitkuinen, joten kiinnitin liian pitkiä oksia seppelehakasilla kranssin taakse. Niitä olisi voinut myös leikata.

Havukranssi
Havukranssi

 

Hautaseppelettä varten:

valmis havukranssi

leikkokukkia, esim. nelikkaa

seppelehakasia

Tein havukranssin valmiiksi jo muutamaa päivää aikaisemmin ja säilytin sen ulkona. Havut eivät kärsi mitenkään, vaikka ne kiinnittäisi ajoissa. 

Tätä havukranssia varten tein jokaisesta nipusta n.10cm pituisia, joten lopputulos on tasaisempi kuin harjoituskranssissa.

Valmis havukranssi

Ostin hautaseppelettä varten kimpun terttuneilikoita, joita pidin kotona muutaman päivän maljakossa ja valoisassa, jotta kukat aukeaisivat mahdollisimman paljon.

Neilikoita hautaseppelettä varten

Kiinnitin kaksi neilikan oksaa (jokaisessa oli useita kukkia) 30 ja 40 mm seppelehakasilla. Hakaset työnnetään mahdollisimman syvälle ja oikea paikka löytyi lähinnä kokeilemalla.

Neilikoiden kiinnittäminen hautaseppeleeseen

Valmis hautajaisseppele oli oikeastaan juuri sellainen, minkä olisin tilannut kukkakaupastakin. 

Valmis hautaseppele