Stonzit ja kantoreppu

(Yhteistyössä Kiddex Oy:n kanssa)

Sää on suosinut tänä syksynä ja sadepäiviä on ollut onneksi aika vähän. Vaikka syksy alkaakin olla nyt harmaimmillaan ja sää melko kolea, käymme usein aamupäivisin nelivuotiaan ja vauvan kanssa kävelyllä. Auto on päiväsaikaan miehellä käytössä, joten kävelemme myös kerhoon ja kauppaan ym. Sen lisäksi perheen kanssa ulkoillaan aina kun mahdollista. Vauva on aina välillä rattaissa, mutta usein kannan myös kantorepussa, missä hän on tottunut pienestä pitäen olemaan.

Vaikkei viileä sää olekaan vähentänyt ulkoilemista, pukeutumiseen se on tietenkin vaikuttanut. Erityisen ongelmallista on ollut miettiä, mitä meidän puolivuotiaalle pitäisi laittaa päälle, kun hän on kantorepussa. Miten paljon vaatetta pitää topata, ettei pienelle tule kylmä? Ratkaisuksi osoittautui kerrospukeutuminen, villahaalari ja syyshaalari ovat pitäneet toistaiseksi vauvan lämpimänä. Jalkineongelmaa meille ei onneksi ehtinyt muodostua, kiitos Kiddex Oy:n. Sain nimittäin yritykseltä testattavaksi Stonz Bootiesit ja niiden kanssa vauvan jalat ovat pysyneet pääsääntöisesti lämpiminä kantorepussa ollessa.

Stonzeja voi käyttää suuren osan vuodesta: kerroksia lisäämällä tai poistamalla töppöset sopivat käytettäväksi sekä syksyllä, talvella että keväällä. Niiden pohja on vedenpitävä ja liukumaton ja se on lisäksi 100% kierrätettävä. Töppösten päällinen on veden ja tuulenkestävää materiaalia, 600D nylonia. Kahdella säädettävällä kiinnityksellä töppöset saa sopivan kokoisiksi.

Pehmeää materiaalia olevat töppöset on sopivan helppo pukea yleensä melkoisesti potkivan ja rimpuilevan vauvan jalkaan. Nilkan kohdalla ja yläreunassa olevien kiristysnyörien avulla töppöset saa tosiaan helposti kiristettyä sopivan kokoisiksi. Stonzit on helpoin pukea niin, että vauva istuu sylissäni, jolloin saan vedettyä töppösen tarpeeksi korkealle ja jalkapohja asettuu oikeaan kohtaan. Erityisen paljon annan plussaa siitä, että töppösten pukeminen onnistuu jopa niin, että vauva on jo kantorepun kyydissä. Vain pienellä akrobatialla töppöset onnistuu saamaan jalkaan ja vielä kiristämäänkin sopivaksi. Epäilen, ettei tämä temppu onnistuisi tavallisten kenkien kanssa.

Stonz Bootiesin värivalikoima oli Kiddexillä mukavan laaja ja tuntuikin vaikealta valita useista kivoista kuoseista meille kivoimmat. Päädyin lopulta Octopus- Navy Blue - töppösiin. Tummansiniset töppöset vihreällä mustekalankuvalla sopivat loistavasti vauvan syyshaalariin ja myöhemmin myös harmaaseen talvihaalariin. Kirkkaanvihreä mustekala ilahdutti vauvaakin suuresti ja ensimmäinen koetus töppösille olikin selviytyä vauvan testimaistelusta. Puhtaana pysyivät ja tarvittaessa olisin voinut pestä ne, sillä Stonz Bootiesien hoito-ohje on hienopesu ja ilmakuivatus. Hyvä tietää tulevaisuutta ajatellen, että töppöset voi tarvittaessa pestä.

Ensimmäisen kerran kokeilimme Stonzeja lämpimänä syyspäivänä Korkeasaaren-retkellämme. Stonz Bootieseissa on ohut fleecevuori ja epäröin hieman laittaa niitä tuona päivänä vauvan jalkaan, sillä lämpömittari näytti jopa +15˚C. Tiikerihäkin edessä vauva sai kuitenkin ensimmäistä kertaa hienot uudet töppösensä jalkaan ja tuolla kertaa pukeminen suoritettiin vauvan jo ollessa kantorepussa. Hieman kun toista kättä kurotti selän takaa, niin molemmat kiristysremmit sai sopiviksi. Ja kaikki pelkonikin osoittautuivat turhiksi: lämpimästä säästä huolimatta töppöset eivät hiostaneet tai olleet liian lämpimät. Uudet jalkineet olivat ilmeisen mukavat jalassa, sillä vauva nukahti heti, kun töppöset oli saatu jalkaan. 

Vauva nukahtaa muutenkin usein ollessaan kantorepussa ja uni on monesti jatkunutkin kotona ulkovaatteet päällä, pehmeät Stonzit jalassa. Vauva on muutenkin ollut töppösistään innoissaan: Niiden retuuttaminen ja heittely on ollut hurjan hauskaa. Ja yhden mökkimatkankin ne pelastivat: ajomatkan loppusuoralla mikään ei tuntunut enää kelpaavan väsyneelle vauvalle, mutta repun kätköistä kaivetut Stonzit hiljensivät itkevän vauvan ja pääsimme ajamaan perille hieman rauhallisemmissa merkeissä. 

Stonzeja valitessani oikean koon valitseminen tuotti hieman päänvaivaa. Kiddexin nettisivujen mukaan S koko on 0-9kk ikäiselle ja M koko sopii 9kk ikäisestä eteenpäin. Sivuilta löytyy myös tarkempi Stonzien kokotaulukko, jonka mukaan M koko olisi jo 6kk alkaen. Mittasin vauvan jalkapohjan ja totesin, että S koko saattaisi olla liian pieni, varsinkin jos töppösissä olisi käytössä niihin erikseen saatava fleecevuori Bootie Linerz. Valitsin siis M koon töppöset, jotka ovat ilman Linerzejä tai villasukkaa kyllä aika isot. Todennäköisesti siitä johtuen vauvan varpaat pääsivät erään kävelymme aikana viileiksi, ulkona ollessa n.+8˚C.

Saimme Kiddexiltä jälkikäteen testiin myös Bootie Linerzit, joiden kanssa Stonzit muuttuivatkin hetkessä talvikenkien näköisiksi. Vuori pienensi Stonzit vauvalle sopivan kokoisiksi, vaikka pukeminen olikin hieman hankalampaa kuin ilman vuorta: haalarinlahkeen joutui asettelemaan tarkemmin varren sisään. Linerzit pääsivät testiin heti mahdollisuuden tultua ja syysloman alkamisen kunniaksi tehdyllä perhekävelyllä vauvan jalat pysyivät ihanan lämpiminä mittarin jäädessä vain muutamaan lämpöasteeseen. Pakkasillakin pärjätään siis varmasti. Ennen Linerzien saapumista pakkasaamujen ulkoilua kokeiltiin villasukkien kanssa ja nekin ajoivat kyllä asiansa siinä missä erillinen vuorikin. 

Bootie Linerz sopii käytettäväksi saman kokoisten Bootiesien kanssa. Kaksi kerroksinen sherpa-fleece vuori pitää jalat lämpöisinä ja ylimääräisen fleesen voi taittaa Bootiesien päälle. Vuorienkin pesuohjeena on hienopesu ja ilmakuivatus. Stonzien kestävä ja liukumaton pohja mahdollistaa sen, että niillä voi myös kävellä.

Meidän puolivuotias ei kävele ainakaan muutamaan kuukauteen vielä mihinkään, mutta istumaan oppinut poika oli riemuissaan, kun pääsi viikonloppuna istumaan mökin pihalla. Maassa olevat lehdet kiinnostivat kovasti ja mahalleenkin olisi ollut kiva päästä pyörähtämään. Jalat potkivat lehtiä ja lopuksi ihastelimme vieressä kasvavia puita vauvan seistessä. Stonzit pääsivät testiin tälläkin saralla ja hyvin toimivat, vaikkei niillä käveltykään. Ihan millä tahansa töppösillä en olisi uskaltanut vauvaa viileässä maassa seisottaakaan, mutta vedenpitävä ja liukumaton pohja sopi siihen loistavasti. 

Kantorepun käyttö jatkuu ainakin toistaiseksi päivien edetessä kohti talvea. Koska kunnon pakkasia ei vielä ole tullut, talvikäyttöä ei vielä päästy testaamaan. Linerzien kanssa Stonzit tuntuvat omaan käteeni todella lämpimiltä ja testaamisen jälkeen vauvan jalat olivat normaalia lämpimämmät, joten pakkasillakin pärjätään varmasti. Talvilomamatkalle Ylläkselle Stonzit pakataan myös ehdottomasti mukaan, vaikka kantorepun käyttöä täytynee silloin harkita.  

Kursivoidulla tekstillä on faktatietoa Stonzeista ja Linerzeistä. Tiedot on lainattu Kiddex Oy:n nettisivulta sekä Stonz Bootiesien ja Bootie Linerzien mukana tulleista tuotetiedoista.

Sinulla on nyt mahdollisuus voittaa Octopus tai 60´s Flowers kuosilliset Stonz Bootiesit:

1. Käy valitsemassa Kiddexin verkkokaupassa, kumpi kuosi miellyttää enemmän: Octopus vai 60´s Flowers. 

2. Toisen arvan saat, kun käyt tykkäämässä Kukkahattuäidin Facebook-sivusta.

3. Kerro blogin kommenttikenttään haluamasi 

kuosi ja koko (S, M tai L) sekä osallistutko yhdellä vai kahdella arvalla. Jätä myös toimiva sähköpostiosoite. Jos kirjoitat anonyymina, keksi itsellesi nimimerkki.

Arvonta-aika on 26.10.-8.11.2016. ARVONTA ON PÄÄTTYNYT.