Sivut

maanantai 18. kesäkuuta 2018

Löysinkö vihdoin sen oikean tyynyn?

(Julkaistu alunperin 2.5.2018)

Sopivan tyynyn ostaminen ei ainakaan itselleni ole koskaan ollut helppoa. Itseasiassa se on yksi hankalimmista ostettavista - rintsikoiden ja farkkujen lisäksi. Eikä päätöstä tee helpoksi lista ominaisuuksista, joita tyynyltäni toivon (=vaadin): Sopivan tyynyn täytyy olla tarpeeksi pehmeä, muttei liian upottava. Se ei myöskään saa olla liian kova, vaan sen täytyy muotoutua tarvittaessa tarpeeksi. Liian matalalla tyynyllä on huono nukkua ja niska itkee aamulla, samoin tapahtuu myös liian korkealla tyynyllä. Täytteen tulee pysyä tarpeeksi tiiviinä, sillä mikään ei ole niin inhottavaa kuin tyyny, missä täyte on myttääntynyt muutamaksi kovaksi kasaksi ja niitä kasoja yrittää illalla muokata nukkumiskelpoiseksi alustaksi. (Tällaisiin tyynyihin törmää liian usein hotelleissa, mikä on mielestäni uskomatonta, kun suuri osa hotellissa oloon menee kuitenkin juuri nukkumiseen.)Käytin monta vuotta Tempurin Original tyynyä, mutta jossain vaiheessa totesin sen olevan lähes käyttökelvoton omiin tarpeisiini: Tyyny muotoutuu pään mukaan, mutta muotoutuminen vaatii tietenkin sen, että tyynyn päällä makaa tarpeeksi pitkään, jotta lämpö alkaa vaikuttaa. Tietenkin yöllä on tarkoitus nukkua, mutta jos vauva herättää useita kertoja yössä, tyyny on joka kerta sänkyyn palatessa lähtömuodossa ja taas joutuu hetken kärsimään kovemmasta, muotoutumattomasta tyynystä. Lopulta tyyny löytyi nurkasta.

Toivoin toissa jouluna joululahjaksi täydellistä tyynyä. Joko en ollut ollut tarpeeksi kiltti tai sitten joulupukillakin oli hankaluuksia valita sopivaa tyynyä, koska jäin nuolemaan näppejäni. Piti siis yrittää itse etsiä sopiva tyyny, kurjuus. (Miksei joulupukki voi tuoda meille aikuisillekin yhtä helposti lahjoja kuin lapsille? Ajatelkaa, lapsi kirjoittaa toivelistan ja muutama viikko myöhemmin kuusen alle, eteen ja viereen ilmestyy kasoittain lahjoja. Ei voi helpompaa tapaa olla tavaran saamisessa. Ja ne on ilmaisia, kuten meidän murut asian on useinkin ilmaisseet.)

Meidän kunnasta ei mitään erikoisempia tyynyjä saa ja koska tavalliset tyynyt olen jo vuosia sitten todennut liian lyhytikäisiksi ja huonoiksi, oli pakko etsiä tyynyä jostain muualta. Ja mistä kotiäiti saa helposti tyynyn jos ei netistä. Ei välttämättä kaikista paras idea, kun miettii, mitä sanoin aluksi tyynyn ostamisen hankaluudesta. Ainakin veikkaan, että on helpompi käydä etsimässä tyynyä jossain kaupassa, missä sitä voi myös kokeilla. Jos siis ehtii ja pääsee jonnekin kauppaan tyynyä testaamaan. Ei se netin kautta välttämättä kuitenkaan mahdotonta ole, ainakaan kaikilla. Ja monessa nettikaupassa tyynyillä oli myös palautusoikeus, joten testaaminen onnistui kotonakin. (Huom! Palautusoikeus kannattaa tarkistaa ennen tilaamista, joka paikassa sellaista ei tyynyillä ole.)

Ensin kokeilin Tempurin Sonata tyynyä, mitä ei nykyään taideta enää edes myydä. Puolikuun muotoinen tyyny oli tarpeeksi pehmeä, mutta niin oudon mallinen, ettei se meinannut pysyä pääni alla selällä maatessa. Liian erikoinen tyyny minulle, joten sen joutui palauttaa. Seuraavaksi testasin tyynyä (valmistajaa en enää muista), jonka täytettä sai tarpeen mukaan lisätä tai vähentää - ei ollut hyvä. Oikean täytemäärän löytäminen ei onnistunut. Milloin tyyny tuntui liian korkealta, milloin liian matalalta. Taas sai kävellä postiin tyynyä palauttamaan. Kahden epäonnistuneen kokeilun jälkeen testasin kaikkia kotoa löytyviä, vuosia sitten ostettuja muotoiltuja tyynyjä. Eipä niistäkään mikään tuntunut kovin hyvältä. Lopulta päätin kokeilla jotain vähän tavallisempaa ja ostin Tempurilta toisen tyynyn. Tarpeeksi pehmeä tyyny sai jäädä, vaikkei sekään täydelliseltä tuntunut. Vaan minkäs teet, kun ei enää jaksa kokeilla ja palauttaa.

Alkuvuodesta käytiin GoExpo-messuilla, missä sattui olemaan Tempurin edustaja paikalla. Ilmeisesti olin jatkanut tyynystä valittamista edelleen, sillä mies kannusti testaamaan, josko sieltä löytyisi joku hyvä tyyny. Ja ihmeiden ihme, löytyi. Millenium tyyny tuntui samantien hyvältä, hieman oudosta muodostaan huolimatta. Tyynyn keskellä on sisennys, mihin niskan saa helposti rentoutumaan. Tyyny ei muotoudu lämmöstä, joten se tuntuu yhtä hyvältä jokaisen yöllisen heräämisen jälkeenkin. Ideana on, että tyynyn keskellä nukutaan selällä ja hieman korkeimmilla sivuilla sitten kyljellä. Toiminee varmaankin, jos nukkuessa osaa valita oikean paikan. Ja ilmeisesti kroppa osaa valita, sillä tyynyn ostamisen jälkeen niska ei ole enää aamuisin ollut kipeä (muutamaa ensimmäistä viikkoa lukuunottamatta, jolloin vasta totuttelin tyynyyn.) S kokoinen tyyny on selälläni nukkuessa juuri sopivan korkuinen, mutta kylkiasennossa se saisi olla hieman korkeampi. Täydellistä tyynyä ei kuitenkaan taida olla olemassa, joten tämä on tarpeeksi lähellä täydellistä - ainakin tällä hetkellä.

Huomasin, että Tempurilla on nyt tyynyt tarjouksessa, joten jos uuden tyynyn hankinta on ajankohtainen, kannattaa käydä kurkkaamassa tempur.fi.

 

Minkälainen tyyny on mielestäsi paras?Seuraatko jo Kukkahattuäitiä Facebookissa? Sinne päivittyy ajatuksia ja kuvia äitiydestä ja lapsiperhekaaoksesta: Kukkahattuäiti elää rehellistä lapsiperheelämää kolmen pojan äitinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.