Sivut

torstai 29. kesäkuuta 2017

Pitääkö onnistunut loma suunnitella etukäteen? (+ arvonnan voittaja)


Pitääkö loma suunnitella yksityiskohtaisesti etukäteen, jotta se olisi onnistunut? Vai aiheuttavatko lomasuunnitelmat vain stressiä? Tiedättekö jo, mitä teette kesälomalla vai teettekö lomalla sitä, mikä tuntuu kivalta? Sellaista, mihin into ja energia sillä hetkellä riittävät? Pitääkö kaikki olla etukäteen suunniteltua vai onko spontaanius mukavampaa?


Lomamatka Ylläkselle. Leffailta lasten kanssa. Jossain vaiheessa mökille. Ja mahdollisesti asuntomessuille käymään. Siinä meidän lomasuunnitelmat miehen kolmen viikon kesälomalle. Sen tarkempaan suunnitteluun ei voimat riitä. Eikä edes tahto. Inhoan aikatauluja, ne aiheuttavat vain lisästressiä. Mennään kun mennään, tehdään jos huvittaa. Tietenkin Ylläksen loma on varattu etukäteen, vaikka varmasti vielä löytyy vapaita mökkejä, jos kurkkaisi Ylläksen Matkailun-nettisivuilta. Matkan odottaminen ei aiheuta stressiä, sen avullahan viime viikot on puskettu eteenpäin. ”Kohta päästään Äkäslompoloon. JEE!”  
  
Stressaavalle ihmiselle jo lomamatkalle lähteminenkin voi olla uusi stressinaiheuttaja. Mitä kaikkea tarvitaankaan mukaan? Onko lapsilla varmasti tarpeeksi vaatteita? Missä välissä ehtii pestä kaiken tarvittavan mukaan? Missähän ne hyttysmyrkyt taas olivatkaan? Onko lakanoita tarpeeksi? Ja mitä autoon matkalle mukaan? Suosittelen hengittämään syvään, pysähtymään hetkeksi ja kirjoittamaan listan kaikista tarvittavista tavaroista. Silloin näkee heti, mitä tarvitsee ehkä vielä pestä tai hankkia, eikä aikaa mene turhaan sähläämiseen. Listasta on helppo karsia turhat pois, jos sellaisia tuntuu listalle tulevan. Listan avulla mukaan tulee kuitenkin varmasti kaikki tarvittava. Aina kun ei viitsisi ostaa perillä puuttuvia, kotiin unohtuneita tarvikkeita.  

Ylläksellä olisi tekemistä ja nähtävää vaikka kuinka paljon ja joka vuosi lomaviikko loppuu kesken. Turhaa stressiä ei haluaisi ottaa tekemisen suhteen. Lapset eivät jaksa tietenkään montaa kohdetta päivässä ja jos jollekin tunturille mielii, siihen on varattava koko päivä ja rutkasti evästä. Toivetekemislistalla on tällä hetkellä ainakin Velhopolku ja Aurinkotupa, jollekin tunturille kiipeäminen ja tietenkin Jounin Kaupan leluosasto. Tarkkoja suunnitelmia ei tässäkään asiassa vielä kotona tehdä. Mennään ja tehdään sitten Ylläksellä, sään ja jaksamisen mukaan.  


Entä sen jälkeen, kun tullaan takaisin Lapista? Ollaanko loppuloma mökillä? En tiedä. Ja se tietämättömyys tuntuu tällä kertaa hyvin vapauttavalta. On mahtavaa, ettei vielä ole tarvinnut päättää, mitä tehdään reilun viikon kuluttua. On ihanaa, ettei kalenterissa ole mitään pakollisia menoja lomalle, sillä ne jos mitkä aiheuttavat stressin. Toki jokainen viettää lomaa omalla tavallaan. Toisilla lomaan kuuluu kyläilyt, vieraiden vastaanottaminen ja aikataulut. Tärkeintä on, että lomalla olisi kivaa ja sen jälkeen olisi ehkä edes hetken energisempi olo. Toivottavasti onnistuisi jokaisen kohdalla.


Oletko suunnitellut lomasi jo etukäteen vai teetkö mitä huvittaa?


Adlibriksen kanssa yhteistyössä järjestetyssä arvonnassa Onnen huokauksia-kirja meni Tanjalle. Kiitos kaikille osallistumisesta! 


Seuraa blogia Bloggerissa ja Facebookissa.

6 kommenttia:

 1. Mun suunnitelma lomalle on, että ollaan mahdollisimman paljon jossain muualla kuin kotona. Täällä saa olla loppuvuoden sitten ihan tarpeeksi :) Olisin ehkä itse taipuvainen tarkkaan suunnitteluun ja aikatauluttamiseen hyvissä ajoin, mutta onneksi miehellä on päinvastainen luonne. Tulee mukavia yllätyksiä, kun on oikeasti vapaata aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Mäkin tykkään suunnitella asiat etukäteen ja monesti tartten hyvin tarkat aikataulut, että pystyn ylipäänsä mitään tekemään. Mutta lomalla yritän, että ei sovita mitään ylimääräistä etukäteen. Ihanaa lomaa teille!

   Poista
 2. Meillä mennään vähän fiiliksen mukaan..pahemmin ei olla suunniteltu. :)
  Aurinkoista lomaa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiiliksen mukaan lomaileminen ja tekeminen kuulostaa hyvältä. Mitä sitä liikaa suunnittelemaan. :) Oikein mukavaa lomaa teidänkin perheelle!

   Poista
 3. Miehellä on kesällä viikko lomaa ja minulla koko heinäkuu. Yhteiselle lomaviikolle on suunniteltu Pärnun reissua, mutta ei vielä varattu. Kotoa pitää poistua, muuten me vaan kokotaan ja siivotaan.
  Rentoja lomapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lomalla on kyllä hyvä poistua kotoa, että varmasti pääsee lomailemaan. Kotona ollessa on niin helppo tarttua kotitöihin ym. puuhiin. Kiitos, rentoja lomapäiviä myös sinne!

   Poista

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.