Sivut

keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Miksi kaivoshanke herättää niin vahvoja tunteita?ylläs äkäslompolo tunturi ei kaivosta ylläkselle
Ei kaivosta Ylläkselle!
 
Yritin muutama viikko sitten kertoa tutulleni Hannukaisen kaivoshankkeesta. Ensimmäisen lauseeni ”Ylläkselle suunnitellaan isoa avolouhoskaivosta, mikä saastuttaisi puhdasta ilmaa ja tuhoaisi kalakantoja” jälkeen olin kuitenkin jo niin vihainen, etten voinut jatkaa. Mistä se johtui? Kyllä, ajatus suututtaa. Kyllä, ajatus inhottaa. Ja kyllä, teen mitä tahansa auttaakseni taistelussa kaivosta vastaan. Mutta koskaan ennen ajatus ei ole aiheuttanut niin vahvaa vihareaktiota niin nopeasti. Miksi nyt?

Viime viikolla Yle julkaisi uutisen aluetalousarviosta, jonka mukaan Hannukaisen kaivoksen aluetalousvaikutuksia koskevan selvityksen perusteella Kolariin jäisi suunnilleen yhtä paljon rahaa riippumatta siitä, tulisiko kaivos vai ei. Rahaa tulisi kuntaan siis yhtä paljon riippumatta siitä, avataanko kaivos ja matkailuala kärsii tai kunnioitetaanko Äkäslompolon ja Ylläsjärven asukkaiden työpanosta ja annetaan matkailun kasvaa. 

Jostain syystä tuntuu, että kunnan päättäjät vähättelevät matkailun kasvua ja kasvun potentiaalia suuresti. Ja samalla voi lukea rivien välistä, että matkailun ei haluttaisi antaa edes kasvavan: kasvu vaatii investointeja, mutta niitä ei pystytä tekemään, koska uhka kaivoksesta kummittelee kylän päällä. Ja kun investoinnit ei onnistu eikä matkailua pystytä kasvattamaan, se ei tuota kunnalle tarpeeksi ja näin ollen tarvitaan kaivos, mikä tuottaisi kunnalle muutaman veroeuron enemmän kuin mitä matkailu. Ihmeellinen kehä, missä ei vain tunnu olevan järkeä. Unohtakaa jo se kaivoshanke ja antakaa matkailun kasvaa, kun kerran potentiaalia olisi.
Ylläksen alueen luonto on jotain ainutlaatuista ja alueen maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit. Tunturimaisemaa ei voi sanoin kuvailla, se pitää itse nähdä ja kokea. Ja kun sen kerran on kokenut, sitä ei voi unohtaa. Se on kuin taika, mikä vetää puoleensa uudelleen ja uudelleen. Voima, joka saa meidänkin perheen ajamaan kerta toisensa jälkeen 900 km pienten lasten kanssa. Tunturimaisema Maisematieltä Äkäslompoloon päin oli ensimmäinen asia, mihin rakastuin Ylläksellä. Tuon maiseman vuoksi olen valmis istumaan autossa pitkät ajomatkat useammankin kerran vuodessa. 

Alueen tarjoama rauha ja puhtaan luonnon näkeminen ja kokeminen auttavat jaksamaan jälleen omaa arkea. Tunturi-Lapin ilma on tutkimuksissa todettu puhtaimmaksi ja sen kyllä huomaa. Äkäslompolossa on parempi hengittää kuin täällä Etelä-Suomessa. Siitä huolimatta Kolarin kunta tuntuu ajavan kaivoksen avaamista. Ei voi kuin ihmetellä kunnanpäättäjiä: Mikä ihmeen pakko sitä luontoa on turhaan tuhota? Ja samalla miettiä ja pohtia, miten paljon tästä on lahjuksia joillekin tahoille luvassa?


Puhtaan ilman, puhtaan luonnon, hiljaisuuden ja rauhallisuuden imago kokee todella suuren kolauksen, jos Hannukaisen kaivoshanketta aletaan toteuttaa. Suunniteltu avolouhoskaivos olisi paljon suurempi kuin aiemmin toiminnassa ollut, joten kenenkään on turha vedota siihen, että alueella on toiminut kaivos aiemminkin. Tällainen jättimäinen avolouhos kaivos ei todellakaan sovi edes ajatuksissa samaan paikkaan luontomatkailun kanssa. Kukaan ei lähde Ylläkselle katselemaan ja ihastelemaan, kun aluetta räjäytetään pala palalta kappaleiksi ja luonto kuolee siinä sivussa. Kukaan ei lähde Äkäslompoloon nauttimaan kaivospölyn saastuttamasta ilmasta. Kukaan ei lähde kalastamaan joessa kelluvia kaivoksen tappamia kaloja. Eikä kukaan halua nähdä, mitä pahimmillaan voi käydä. Vielä on mahdollista välttää pahin mahdollinen: ympäristökatastrofi.

Miksi Ylläksen alueen luontoa ollaan tuhoamassa niin suurella innolla? Miksi on yhdentekevää, saastuttaako kaivos ilman, tekeekö se hallaa alueen porotaloudelle, tuhoaako se tavalla tai toisella kalakantoja, aiheuttaako jokien kalakannoille suurtakin haittaa? Miksei paikallisia kuunnella, kun he ovat suuresti huolissaan kotikylästään, elinkeinostaan ja elämästään? Miksei meitä matkailijoita kuunnella, kun olemme yhtä huolissamme Äkäslompolon alueesta, ihmisistä ja luonnosta? Miksi kaikki kaunis ja puhdas pitää tuhota tässä maailmassa? Tehdäänkö se vain rahan takia ja onko se todella sen arvoista? Ei todellakaan! 


ylläs äkäslompolo poro


Mitä jää jäljelle, jos luonto ja ympäristö tuhotaan? Mitenhän Kolarin kunta ajatteli kuntaa jatkossa mainostaa? Kolari kasvaa luonnosta ei enää toimi, jos kaivos avataan. Mitä ajattelimme jättää lapsillemme, jos luonto tuhotaan viimeiseen tappiin asti? Minkälaisen esimerkin näytämme lapsillemme, jos jälleen uusi kaivos saa luvan tuhota ympäristöä? Omat lapseni kyselevät jatkuvasti, miksi ihmeessä Ylläkselle halutaan kaivos ja eikö se haittaa porojen elämää. Mitä siihen vastata? Kyllä varmasti haittaa, mutta kun kaikki ei välitä. Onko kaivoksesta todennäköistä saada ikinä niin paljon rautaa, että omistajat pääsisivät suuresti rikastumaa? Vai käykö niin, että yhtiö toteaa jossain vaiheessa, ettei hanke sittenkään kannattanut. Ja vaikka miten lupaillaan ja vannotaan, että kyllä se alue entisöidään, kun toiminta loppuu, uskon vasta kun näen. Ja pelkään suuresti, etten tule sitä koskaan näkemään.  

Äkäslompolo tuntuu enemmän kodilta kuin nykyinen kotikuntani. Se on tuntunut siltä jo viisi vuotta, ensimmäisestä vierailustamme asti. Ei kulu päivääkään, ettemme puhuisi jonkun perheenjäseneni kanssa siitä, miten ihana olisi muuttaa Äkäslompoloon. Joten jos kotiani uhataan, taistelen sen puolesta. Elämässä on pidettävä kiinni itselle tärkeistä asioista. Uskallettava puolustaa ja taistella niiden asioiden puolesta, mitä itse pitää tärkeinä ja säilyttämisenarvoisina. Kuten minä pidän taistelunarvoisena Yllästä ilman kaivoksia.

Ylläs Yllästunturi
Ylläksellä elokuussa 2016Jos Ylläs ilman kaivoksia tuntuu säilyttämisenarvoiselta asialta, käy täällä allekirjoittamassa adressi asian puolesta.

Seuraa blogia Bloggerissa ja Facebookissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.