Sivut

perjantai 21. huhtikuuta 2017

Kotojärven ulkoilualue


Kotojärvi Mäntsälä luonto ulkoilu

Äkäslompolon luontopolut ovat tuttuja ja rakkaita, mutta kuten ennenkin olen maininnut, en juurikaan tunne kotikuntani luontoalueita. Tänä keväänä päätettiin koko perheen voimin muuttaa tämä asia: kyllähän täältä Mäntsälästäkin on löydyttävä luontoa ja sen tarjoamaa rauhaa - vaikka mietinkin joka kerta mettässä ollessa, voiko meidän apinalauman kanssa mistään rauhasta puhua.

Ensimmäisenä päätimme tutustua paremmin Kotojärven ulkoilualueeseen. Kotojärvelle löytää helposti: risteys sijaitsee n. 2km Sälinkäälle päin Mäntsälän juna-aseman liikenneympyrästä, hieman Anttilan frisbeeradan jälkeen. Risteyksessä on kyltti vasemmalle: Kotojärvi 0,9 eli eksymisen vaaraa ei ole. Viimeinen hiekkatien pätkä on kuitenkin niin monttuista, että vauhdin joutuu pudottaa melko rauhalliseksi.

Kotojärvi Mäntsälä

Kotojärven alue on ollut aiemmin Mäntsälän Luonnonsuojeluyhdistyksen ylläpitämä, mutta sekin on valitettavasti lopetettu muutama vuosi sitten. Parkkipaikalla on näkyvä kyltti laavulle, mihin johtaa helppokulkuinen metsätie kauniissa suomalaisessa metsässä. Pääsiäisenä metsästä löytyi jo ketunleipiäkin, joiden maistaminen jäi tällä kertaa Esikoisen hommaksi, kun Pätkä roikkui kantorepussa edessäni. Olivat kuulemma kirpeitä.


Kotojärvellä on laavu ja nuotiopaikka, mihin polttopuut on kuitenkin tuotava itse. Meillä oli muutama viikko sitten hankittu risukeitin mukana, joten polttopuuksi riitti maasta löytyneet risut- onneksi löytyi vähän kuivempaakin poltettavaa. Maasto nuotiopaikalla oli ainakin vielä sen verran kuraista, että horjuen kävelevä Pätkä tarvitsi kuravaatteet suojaamaan vaatteita.


Kotojärvi Mäntsälä luonto ulkoilu risukeitin

Tuo risukeitin on muuten aivan mahtava hankinta: ei tarvitse kuskata mm. kaasupulloa mukana ja kunhan löytyy tasainen kivi ym. palamatonta maastoa, missä tahansa voi pysähtyä esim. keittämään kahvit. Ruokaa ei olla vielä kokeiltu valmistaa, mutta kattila ja pannu odottavat jo testikäyttöä, joten eiköhän meidän perhe tässä lähitulevaisuudessa kokkaile jotain retkiherkkuja mettässä. Varovainen saa tietenkin olla, kun on pieniä lapsia mukana: 1v. Pätkä oli vähän väliä riemuissaan menossa auttamaan isiä tulenteossa ja vanhemmatkin pojat tuntuvat touhutessaan aina välillä unohtavan, että risukeittimen sisällä on tosiaan ihan oikea tuli.

Kotojärven laavulta lähtee luontopolku, joka ainakin on joskus vuosia sitten on kiertänyt koko alueen. Kävimme pääsiäisenä katsomassa, miten pitkälle tuota luontopolkua olisi mahdollista päästä ilman, että kengät kastuvat. Maasto ja maisemat olivat reitin aikana hyvin vaihtelevia, säästä puhumattakaan: alun melko sakean lumipyryn jälkeen nautittiin välillä auringosta, välillä pilvisestä harmaudesta, kunnes lumisade jälleen yllätti hetkeksi. Perus kevätsää siis täällä Etelä-Suomessa.


Kotojärvi Mäntsälä luonto ulkoilu

Luontopolun alussa mies ehti nähdä suon laidalla kurjen, joka valitettavasti pelästyi poikien metelöintiä ennen kuin pääsin itse paikalle. Onneksi näin saman (?) linnun hieman myöhemmin lentämässä taivaalla. Suon laidalla oli myös lintutornin raunio. Ilmeisesti kaikki eivät lintujen bongausta juurikaan arvosta, sillä lintutorni joutui joitain vuosia sitten ilkivallan kohteeksi, eikä se ole enää käyttökuntoinen. Mikähän siinä oikein on, että kaikki pitää rikkoa ja tuhota? Jos lintujen tarkkailu tai luonto muutenkaan ei kiinnosta, pakkoko on edes vaivautua paikalle.


Kotojärvi Mäntsälä luonto ulkoiluKotojärvi Mäntsälä luonto ulkoilu


Reitti jatkui metsäpolkua pitkin lintujen syöttöalueen ohi  pellon reunaan asti. Paikotellen reitillä oli suurehkoja juurakoita, joihin itsekin meinasin muutaman kerran horjahtaa, johtuen tosin edessäni matkustavasta Pätkästä. Matkalla ihastelimme lasten kanssa puunrungoissa kasvavia sieniä, kivellä kasvavia saniaisia sekä maasta löytyneitä papanoita. Kuulimme ja katselimme, kun palokärki koputteli itselleen koloa, kuuntelimme kauempaa kuuluvaa joutsenten ääntelyä ja ehdimme nähdä haukankin kaartelevan taivaalla, tosin sen verran kaukana, että laji jäi tunnistamatta.

Kotojärvi Mäntsälä luonto ulkoilu
Kotojärvi Mäntsälä

Pellonreunalta reitti kaartoi takaisin metsään ja puron ylityksen jälkeen löysimme itsemme jälleen suon reunalta, missä maasto alkoi muuttua märemmäksi ja upottavammaksi. Reittiä ei ollut merkitty ja tässä kohtaa oli myönnettävä, ettei oikeaa polkua enää löytynyt, ainakaan kuivaa sellaista. Paluumatka kulki tällä kertaa siis omia jalanjälkiämme pitkin. Täytyy kokeilla toisen kerran, kumisaappaat jalassa, josko alue olisi edelleen kierrettävissä kokonaan.

Kotojärvi Mäntsälä

Kotojärvi Mäntsälä

Kivaa kuitenkin oli ja olin todella positiivisesti yllättynyt siitä, miten kaunis ja helppokulkuinen luontopolku löytyi niinkin läheltä kotiamme. Suuntaviitat luontopolulla olisivat auttaneet kulkemisessa, onkohan sellaisia ollut silloin, kun aluetta vielä ylläpidettiin? Kotojärvellä ulkoilemme varmasti myös jatkossakin, mutta oliskohan seuraavaksi tutustumisvuorossa Haukankierros Saarella?Seuraa blogia Bloggerissa ja Facebookissa


2 kommenttia:

  1. Tällaisia kivoja pieniä paikkoja on varmaan vaikka kuinka paljon, kunhan vaan löytää ne. Me käytiin pääsiäisenä Orimattilan Kairessuon-Mieliäissuon luontopolulla, joka on kyläyhdistyksen voimanponnistus. Tosi kiva paikka sekin, eikä ilmeisesti niin hirveän kaukana teiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä pieniä paikkoja täytyy vaan pikkuhiljaa etsiä ja löytää. Mekin käytiin itseasiassa tuolla Orimattilan luontopolulla pääsiäisenä. Oli ihana paikka.

      Poista

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.