Sivut

perjantai 31. maaliskuuta 2017

Ylläs ilman kaivoksia - myös tulevaisuudessaOlen kirjoittanut jo useamman kerran Hannukaisen kaivoshankkeesta ja pelko kaivoksesta kummittelee mielessäni päivittäin. Silti takaraivossani kolkuttaa edelleen välillä ajatus: Onko minulla oikeutta kirjoittaa asiasta? Kertoa omaa mielipidettäni, vaikka asun toisessa päässä Suomea ja rehellisesti sanoen tunnen vain vähän kunnan historiaa? Vaikka Äkäslompolo onkin minulle ja perheelleni tärkeä ja rakas paikka ja hartain toiveeni on pystyä muuttamaan sinne asumaan, saanko kommentoida kylää koskevaa asiaa? Painajaista, joka toteutuessaan laskee Ylläksen luontoimagon ylle mustan pilven. Onko minulla oikeutta julkaista kaivosta koskevia kirjoituksia, jotka saattavat tavoittaa jopa sellaisia lukijoita, jotka eivät ole aikaisemmin tienneet asiasta mitään? Onko matkailijalla oikeutta kertoa mielipidettään ja kuunnellaanko sitä edes missään? Olisiko vain parempi olla hiljaa, kaivoksesta ja sen vaikutuksista hiiskumatta?

On varmasti totta, että jos julkisuudessa ei kerrottaisi asiasta, ei siitä ihan niin moni tietäisi. Olisiko se sitten parempi vaihtoehto? Pitäisikö kaivosyhtiön antaa vain räjäyttää suuri kuoppa keskelle metsää ilman, että siitä tehdään sen suurempaa numeroa? Ei todellakaan! Tietenkään räjäytys ei tapahdu yhdellä kerralla, vaan alue tuhotaan pikkuhiljaa, hitaasti ja harkiten. Jokainen kaadettu puu on valittu jo etukäteen. Tiedetään, miten suurelta alueelta metsä halutaan tuhota. Tiedetään, että kaivoksesta aiheutuva pöly värjää puhtaanvalkoisen lumen likaiseksi, pahiten tietenkin kaivoksen lähellä.

Kukaan ei voi kuitenkaan luvata varmaksi, etteikö pöly sotkisi lunta ja maisemaa myös Äkäslompolossa. Kukaan ei voi luvata varmaksi, että kaivos ei haittaa lähimetsien eläimiä tai joessa eläviä kaloja. Kukaan ei voi luvata varmaksi, että kaivoksesta ei olisi haittaa ympäristölle. Se on sentään myönnetty jo, että kaivoksen avaamisen jälkeen ilma ei ole enää Euroopan puhtainta, ainakaan kaivoksen lähellä. Ja tämän kaiken hulluuden halutaan alkavan muutaman vuoden kuluttua.Ihmiset eivät ole tyhmiä. Eivät Suomessa, eivätkä muualla. On surkuhupaisaa kuvitella, että suuri avolouhoskaivos voisi toimia ilman negatiivista sävyä muutamien kilometrien päässä alueesta, mitä markkinoidaan luontomatkailukohteena. Kaikista hyvistä ja kauniista ennakkosuunnitelmista huolimatta kaivostoiminnasta olisi hyvin suurella todennäköisyydellä suurtakin haittaa matkailualalle. Monet vetoavat, että kyllähän kaivos toimii rintarinnan matkailun kanssa Levilläkin. Asiaa yhtään enemmän ajattelevat kuitenkin ymmärtävät, että Levi ei ole luontomatkailukohde. Muut Lapin paikkakunnat saattaisivat tosin hyötyä tilanteesta, sillä hiljaisuutta ja puhdasta luontoa kaipaavat matkailijat löytävät tällaisia alueita varmasti muualtakin. Eivät välttämättä juuri samanlaisin, henkeäsalpaavin tunturimaisemin kuin mitä Äkäslompolossa näkyy, mutta kuitenkin. En kuitenkaan usko, että kukaan toivoo kuitenkaan sillä perusteella kaivosta Ylläksen läheisyyteen.

Jos Hannukaisen kaivoshanke toteutuu, pahiten kärsivät juuri tunturikylissä asuvat, suurelta osin luontomatkailulla elinkeinonsa tienaavat paikkakuntalaiset. Jos ja kun kaivoksen negatiiviset vaikutukset alkavat näkyä Ylläksen luonnossa, matkailu kärsii. Se ei tapahdu välttämättä hetkessä, mutta toisaalta nykyaikana on hyvin helppo kertoa kokemuksistaan eteenpäin. Muutama kuva esim. Instagramiin kaivospölyn värjäämästä lumesta tai kaivoksesta itsestään dumpereiden koristaessa taka-alaa ja klik: kuvat tavoittavat ihmisiä ympäri maailman. Ja tällaiset kuvat eivät varmasti markkinoi Yllästä tai Kolaria muutenkaan positiivisin mielikuvin. Tällaisten kuvien jälkeen on huono puhua Ylläksestä luontomatkailukohteena. Ja Kolarin kunta voi unohtaa esitteensä, jossa kerrotaan Kolarin elinvoiman perustuvan upeaan luontoon. Kaivoksen oletetaan tuovan kuntaan kipeästi kaivattuja työpaikkoja, mutta työllistäisikö se tarpeeksi nimenomaan Kolarin kuntalaisia? Vai kävisikö niin, että työntekijät tulevat muualta, jopa ulkomailta? Onko mitään takeita, että kunnan työttömyys parantuisi merkittävästi kaivoksen myötä? Sillä jos matkailuala kärsii kaivoksen aiheuttamien haittojen seurauksena, eikö ole riski, että työttömiä tulee jopa nykyhetkeä enemmän? Ja jos tunturikylissä joudutaan sulkemaan matkailualan yrityksiä, pystyvätkö elinkeinonsa menettäneet ihmiset jäädä asumaan kuntaan? Vai joutuvatko he muuttamaan muualle? Ja miten se vaikuttaa kunnan taloustilanteeseen?

Ja entä, jos kaivos ajautuu konkurssiin? Siinä tapauksessa työntekijät jäävät työttömiksi ja pahimmassa tapauksessa myös alue jää räjähtäneeksi, kaikista kauniista puheista ja suunnitelmista huolimatta. Ja kyllä, myös matkailualalla voi tapahtua jotain, minkä seurauksena matkailu alkaa hiipua. Mutta tällä hetkellä se näyttää huomattavasti epätodennäköisemmältä kuin kaivoksen kohdalla. Maailma muuttuu koko ajan kiireisemmäksi ja kaaottisemmaksi ja ihmiset tarvitsevat vastapainoa omalle stressaavalle elämälleen. Ja sitä vastapainoa haetaan kasvavissa määrin luonnosta ja hiljaisuudesta. Yksikään ei voi kiistää sitä tosiasiaa, että Lapin matkailu on viime aikoina kasvanut suuresti. Samoin luonto- ja hiljaisuusmatkailukin. Ja sellaiselle Ylläksen alue tarjoaa mitä parhaimmat puitteet. Voi kun kaikki tahot vain ymmärtäisivät sen.

Facebookissa toimii kaksi ryhmää, Ylläs ilman kaivoksia ja Pro Ylläs, joissa jaetaan lähes päivittäin kaivokseen liittyviä asioita: tiedotteita, lehtikirjoituksia, mielipidekirjoituksia ja tietenkin myös kuvia. Äkäslompolossa asuvien ihmisten kirjoittamat mielipidekirjoitukset ovat olleet tunteikasta luettavaa, niistä paistaa rakkaus omaan kotikylään ja samalla pelko tulevasta. Kannattaa liittyä näihin ryhmiin, jotta saa tietää uusista ajankohtaisista asioista kaivokseen liittyen. Ryhmissä jaettuja päivityksiä on myös helppo jakaa eteenpäin, jotta mahdollisimman moni saisi tietää asiasta. Kaivoshanketta vastaan on myös adressi, jonka voi allekirjoittaa joko netissä tai Jounin Kaupalla. Adressiin mahtuu edelleen nimiä, vaikka niitä onkin jo hyvin kertynyt.

Kaivoshanke on valtava uhka tunturikylien asukkaille ja heidän elinkeinoilleen, heidän elämälleen. Elämälle, minkä eteen monet ovat tehneet valtavasti töitä. Pro Ylläs-ryhmässä kerrotaan, miten Äkäslompolon kyläyhdistystä voi tukea, jotta yhdistys pystyy palkkaamaan asiantuntijoita Hannukaisen kaivoksen lupaprosessissa. Toivottavasti asiantuntijoiden avulla saataisi oikeat ihmiset järkiinsä. Ylläs ilman kaivoksia-ryhmässä löytyy myös ohjeet, miten voi tilata itselleen ensimmäisessä kuvassa päälläni olevan Ylläs ilman kaivoksia-paidan, jonka tuotto menee lyhentämättömänä Pro Ylläkselle. Tilasin oman paitani tällä viikolla ja tykkäsin mahtavan tekstin lisäksi myös siitä, miten hyvältä paita tuntui päällä.
Maailma muuttuu, sitä ei voi pysäyttää. Mutta kaiken muutoksenkin keskellä olisi hyvä pysähtyä miettimään, mikä on oikeasti säilyttämisen arvoista. Ylläksen luonnon ainutlaatuisuutta, Äkäslompolon kylää ympäröivää tunturimaisemaa, puhdasta ilmaa ja metsän eläimien arvoa ei voi rahassa mitata. Äkäslompolossa asuvat ovat tehneet vuosikymmeniä töitä, jotta ovat saaneet kehitettyä kyläänsä, luoneet työpaikkoja ja kasvattaneet alueen mainetta. Kaivoksen avaaminen ja matkailun kärsiminen osoittaisivat, ettei kunnassa kunnioiteta tarpeeksi ihmisten työtä, luontoa tai matkailijoita. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa kulkiessamme lapseni ovat oppineet arvostamaan luontoa entisestään ja toivon, että luonto siellä pysyy jatkossakin yhtä puhtaana ja kauniina. Äkäslompolon ja Ylläksen luonto on ainutlaatuinen ja luontoimagon säilyttäminen on taistelunarvoinen asia, myös minulle.


Aiheesta myös:


Muita Ylläkseen liittyviä kirjoituksia:Seuraa blogia Bloggerissa ja Facebookissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.