Sivut

lauantai 7. tammikuuta 2017

Ei kaivosta Ylläkselle! (sis. linkin adressiin)


Ylläs


Elämä tuntuu olevan vuosi vuodelta kiireisempää. Tuntuu, että maailma muuttuu vuosi vuodelta kiireisemmäksi. Lapset oppivat pienestä pitäen kiireisen elämäntyylin, eikä sitä mallia ole helppo muuttaa myöhemmin. Kaiken kiireen, sähellyksen ja kaaoksen keskellä on tärkeää, että on paikka, missä rauhoittua.  Meidän perheelle se paikka on Ylläs ja luonto siellä.

Ylläs
Maisema Ylläksen huipulta


Karut tunturimaisemat ja koskematon luonto. Mitä muuta ihminen voi toivoa? Meidän perhe ei varmasti ole ainoa, joka on menettänyt sydämensä Äkäslompololle. Emmekä varmasti ole myöskään ainoa perhe, joka viihtyy luonnossa. Puiden seassa, hiljaisuudessa lintuja katsellen. Vaikkakaan meidän poikien kanssa metsässä ei kauhean hiljaista olekaan.


Ylläs poroja

Luonnossa liikkuessa löytää aina jotain katseltavaa, kuunneltavaa. Uutta ja ihmeellistä. Erityisesti Ylläksellä tulee kuljettua luonnossa. Selittyy paljon sillä, että siellä ollessa on loma ja aikaa. Mutta suuresti myös sillä, ettei kotimme lähellä ole enää juurikaan luontoa tai koskematonta metsää. Vuosittain lähimetsää kaadetaan enemmän ja enemmän. Senkin vuoksi Äkäslompolo ja Ylläksen alue muutenkin ovat niin tärkeitä meille. Siellä pääsee metsään. Saa kokea luontoa. Olla yhtä sen kanssa. Nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta. Nauttia luonnontilassa olevasta ympäristöstä.


Valitettavasti sekin taitaa muuttua tulevaisuudessa: Äkäslompolon kylästä 8km päähän olevalle Hannukaisen alueelle suunnitellaan avolouhoksena toteutettavaa rautamalmikaivosta. Jo pelkkä ajatus saa näkemään punaista. Miten kunta voi edes harkita luvan antamista sellaiselle toiminnalle? Eivätkö kunnan päättäjät tajua, miten harvinaista koskematon luonto nykymaailmassa on? Ylläksen alueelle halutaan ja tarvitaan turisteja, matkailu on alueen tärkein elinkeino. Turistien avulla myös kunta saa verorahoja. Kuinka moni turisti lähtee Ylläkselle katselemaan kaivosta? Mikä vetonaula se muka on keskellä muuten niin kaunista, ihanaa ja koskematonta luontoa? Onko nyt niin, että puhdas luonto on päättäjille niin itsestään selvää, etteivät he tajua sen oleva SE asia, mikä vetää ihmisiä Ylläkselle. Kaivosta ei suunnitella keskelle Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa, mutta jo tieto kansallispuiston läheisyydessä olevasta kaivostoiminnasta saastuttaa luontoa ainakin omassa mielessäni. Lisäksi olen lukenut, että kaivos aikoo laskea prosessivetensä suoraan Muonio-Torniojokeen. Eikö järjettömyydellä ole mitään rajaa? Miten kukaan voi edes harkita luvanantamista tällaiselle toiminnalle? Miten ihmeessä voidaan harkitakaan, että Natura-alueena olevaan jokeen, rakentamattomaan lohijokeen saisi laskea kaivostoiminnan saastuttamaa vettä? 

Ylläs Äkäslompolo Maisematie


Kaivos halutaan perustaa tosiaan 8km päähän Äkäslompolon kylästä ja Ylläs tunturista. Onko asiaan jokin puolustus siinä, ettei se näkyisi kylään tai kansallispuistoon? Poissa silmistä, poissa mielestä? Tuskin kukaan tuollaista asiaa unohtaisi. Varsinkaan, kun kyseessä on osa tunturi-Lappia. Tunturi=korkea paikka. Ainakin Ylläs tunturin joltain sivulta olisi ilmeisesti suora näkymä kaivosalueelle. Kuka sellaista haluaa katsella? Kuka kiipeää tunturille (mikä ei ole ihan helppoa) vain todetakseen, että onpa ruma näköala? Vai aiotaanko huipulle vetää jonkinlainen varoitusaita: Älkää katsoko tähän suuntaan, oman mielenrauhanne vuoksi. Itseä ainakin suututtaisi joka kerta, kun näkisin mahtavien maisemien seassa avolouhoskaivoksen. 

Kaivoksen avaamiseen tarvitaan ilmeisestikin muiden lupien lisäksi myös sosiaalinen toimilupa ja sitä lupaa vastaan on nyt mahdollista kertoa mielipiteensä allekirjoittamalla adressi netissä. Adressi oli avoinna v. 2014, jolloin itsekin allekirjoitin sen. Kolarin kunta keskeytti tuolloin kaivoskaavan käsittelyn ja adressikin suljettiin. Eilen 6.1.2017 kaivoskaava avattiin kuitenkin uudelleen lausuttavaksi, joten myös adressi on uudelleen avattu. Toivon Ylläksen yrittäjien, asukkaiden, turistien ja oman perheeni puolesta, että adressista olisi jotain apua ja Kolarin kunta pohtisi vielä kaivoksen avaamista ja sen järjettömyyttä.
 


Seuraa blogia Bloggerissa ja Facebookissa.

2 kommenttia:

  1. Meillä Ylläs on aivan ehdoton kotimaan matkailukohde ja sinne ollaan taas kohta lähdössä. Jos niin kävisi, että alueelle avattaisiin kaivos, niin ihan periaatteesta siirtyisimme käyttämään jotain muuta Lapin laskettelukeskusta. Uskomattoman pöhlöpäistä touhua ajaa kaivosasiaa jääräpäisesti eteenpäin. Herää kysymys, että ketä on "saunotettu" ja kuinka paljon..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä paikallisilla yrittäjillä onkin pelkona, ettekä varmasti olisi ainoita. Täytyy toivoa, että päättäjät tulisivat järkiinsä ajoissa. Meidän perhe kävisi varmastikin Ylläksellä myös jatkossa ja kyllä sinne mahdollisuuksien mukaan myös muuttaisimme, mutta kyllä kaivoksen perustaminen kouraisisi syvältä sydämestä.

      Poista

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.