Sivut

torstai 17. marraskuuta 2016

Matka autiolle saarelle

Tälle matkalle ei tarvitse varata lippuja, pakata matkalaukkuja, seistä jonossa tai istua pitkään lentokoneessa. Tämä ei ole perhematka, jota suunniteltaisi viikkoja, jopa kuukausia etukäteen. Tällä matkalla ei mennä katselemaan nähtävyyksiä, ei oteta valokuvia, ei kuunnella oppaan kertomuksia paikan kulttuurista tai arkkitehtuurista. Tällä matkalla ei tarvitse huolehtia aurinkorasvasta, hyttysmyrkyistä, rokotuksista tai ruokamyrkytyksistä. Tätä matkaa ei tehdä perheen kanssa, vaan yksin. Eikä tätä suunnitella etukäteen, sillä tätä ei oikeasti tapahdu koskaan. Tämä on mielikuvitusmatka autiolle saarelle.

Aina välillä kaaos alkaa ahdistaa

Aina välillä, kun elämä on liian stressaavaa, hektistä tai ahdistavaa, toivoisin olevani autiolla saarella. Yksin. Ilman velvollisuuksia, ilman kotitöitä, ilman kiukuttelevia lapsia ja ilman stressaavaa arkea. Ja varsinkin ilman mitään ajatuksia. Saarella on lämmin ja aurinkoista. Siellä on keltainen hiekkaranta, vihreitä palmuja ja sininen meri. Ja siellä saa olla rauhassa. Yksin.En haaveile lähteväni oikealle matkalle ilman perhettäni, mutta välillä tuntuu, että olisi pakko päästä pois. Karkuun kaikkea. Saada olla yksin, olla minä. Ilman, että tarvitsee jokainen sekunti vuorokaudessa olla äiti. Niinä hetkinä totean, että haluan autiolle saarelle. Ajatelkaa, miten luksusta olisi saada vain olla. Kuunnella merta. Maata hiekalla. Nauttia auringosta ja lämmöstä. Olla vain, ihan vain pieni hetki, ilman mitään velvollisuuksia. Ilman, että kukaan tulee kantelemaan toisesta. Ilman, että kukaan huutaa tai kiukuttelee. Ilman, että ympärillä on sulassa sovussa leluja, vaatteita, kirjoja ja piirustuksia ilman, että kukaan on niitä oikeasti lattialle kasannut.

Jo lyhyt ajatus tästä mielikuvituksellisesta pakopaikastani auttaa jaksamaan taas. Pieni pako mielikuvituksen avulla muistuttaa siitä, etten oikeasti haluaisi lähteä yksin minnekään. En ainakaan autiolle saarelle. Välillä tekee hyvää saada olla itsekseen, mutta vajaan tunnin lenkki riittää siihen mainiosti. Ja kun vuorossa on seuraavan kerran perhematka, jota suunnitellaan viikkoja, jopa kuukausia etukäteen, se ei suinkaan suuntaudu mihinkään lämpöiseen: talviloma Ylläksellä siintää jo silmissä.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.