Sivut

maanantai 28. marraskuuta 2016

Joulukalenterien överitarjonta

 
Joulukalenterit tuntuvat tulevan myyntiin vuosi vuodelta aikaisemmin. Vai kuvittelenko vain? Voihan tietenkin olla, ja onkin, että kotona olo on sekoittanut ajantajua ja kalenterit tulivat tänäkin vuonna kauppaan tasan samaan aikaan kuin viime vuonna. En ole tarkkaa päivää mihinkään merkinnyt, mututuntumalla vain arvioin. Sitä en kuitenkaan kuvittele, että joulukalenterien valikoima kasvaa vuosittain. Enhän?

Kaupoissa ei meinaa mahtua edes kulkemaan, varsinkaan rattaiden kanssa, kun puolet käytävistä on täynnä joulukalentereita. Löytyy karkkikalentereita, lelukalentereita, askartelutarvikkeita sisältäviä, kuvakalentereita ja jopa lemmikeille löytyy omansa. Tai jos ei löydä mieleistään, kaupoista löytyy jos jonkinlaisia valmiita kalentereita söpöillä pikkupusseilla, jotka voi itse täyttää mieleisillään tavaroilla. Ahkerimmat ja aikaansaavimmat askartelevat kalenterin tietenkin alusta asti itse.

Lista ei näytä pitkältä, eihän siinä nyt niin montaa eri vaihtoehtoa ole. Mutta kun karkkikalentereitakin on varmaan 30 erilaista mallia. Jokaisella karkkivalmistajalla on tietenkin omat suklaakalenterinsa ja monilla myös useita. Esim. Fazerilla on perinteisiä suklaita (Fazerin sininen, Geisha ym.) sisältävän kalenterin lisäksi ainakin Dumle-kalenteri. Ja löytyy Kinder-kalenteri, M&M's-kalenteri, Mars-kalenteri jne.

Ja tietenkin on myös niitä kalentereita, joissa on edelleen samanlaisia pieniä suklaapaloja, joita lapsuuteni suklaakalenterit sisälsivät. Muita suklaakalentereita ei silloin ennen vanhaa (=1990-luvulla) tainnut ollakaan. Pieniä suklaita tarjoavat kalenterit kilpailevat keskenään kalenterin kuvalla: on Ryhmä Hau, Star Wars, Minion, taitaa olla Frozenkin jne. Ja tässä oli esimerkkejä vain muutamista suklaakalentereista. Sitten löytyy ihan karkkia sisältäviä kalentereita, ainakin Haribon hedelmäkarkkikalenteri ja Halvan salmiakkikalenteri.

Seuraavat kalenterit löytyvät leluosastolta ja niitäkin tuntuu olevan vaikka minkälaisia. Legokalentereita on tytöille ja pojille omansa: kiinnostaako enemmän Lego Friends vai Lego City vai haluatko lähteä galaktiseen seikkailuun Star Wars kalenterin kanssa. Muumifaneille löytyy tietenkin myös oma kalenteri. Ja jos askartelu kiinnostaa, ainakin kyniä ym. piirustustarvikkeita sisältäviä joulukalentereita löytyy. Samoin löytyy joulukalenteri, jossa on pieniä muovailuvahapurkkeja.

Kun valikoima on näin järjettömän laaja, onko mikään ihme, jos lapset eivät osaa tai kykene valitsemaan mieluista joulukalenteria? Meillä ostetaan lapsille suklaakalenteri, joten niiden laajasta tarjonnasta pitäisi valita mieluisensa. Tänä vuonna huomasi selkeästi, että valinnanvaraa oli jo ihan liikaa. Erityisesti nelivuotiaan oli vaikea päättää, minkä kalenterin haluaisi. Marraskuun alussa löytyi mieluinen Ryhmä Hau-kalenteri, mutta niitä ei viime viikolla saanut enää meidän kaupoista. Kun mieluista kalenteria ei ollut enää saatavilla, poika valitsi toinen toistaan suuremman kalenterin. Ilmeisesti vain koon vuoksi. Ymmärrettävää, että valinta on tuon ikäiselle vielä hankala. Ajattelin, että valinta olisi helpompi, jos kalenteri ostettaisi pienemmästä kaupasta. Noh, pieleen meni sekin yritys. Mukaan lähti kyllä nopeasti valittu M&M's-kalenteri. Harmi vain, että kalenterissa on enemmän pähkinää tai kookosta sisältäviä suklaita kuin muita, poika kun ei syö edellä mainuttuja, ainakaan suklaassa. Koska moka oli omani, en tajunnut asiaa kaupassa tarkistaa, käytiin hakemassa myöhemmin nelivuotiaalle samanlainen kalenteri kuin esikoisellakin: Kinder-kalenteri on molempien mieleen. Eikä hätää, tänä vuonna meillä on nyt äidille ja isillekin suklaakalenteri.

Joulukalentereihin saa käytettyä melko reippaanpuoleisesti rahaa, varsinkin jos katselee niitä vähänkin isompia. Hinta nousee jo karkkiosastolla kalenterista toiseen, miten suklaan kilohinta voikaan olla niin korkea. Leluosastolle siirryttäessä hinta tuntuu nousevan muutamilla kympeillä karkkikalentereihin verrattuna. Leluja ja askartelutarvikkeita sisältävät kalenterit ymmärrärtää sinänsä, ehkä lapset jaksavat odottaa paremmin jouluaattoa ja lahjoja, kun saavat joka päivä jotain pientä ajankuluksi. Mutta miten järjettömästi ne maksavatkaan. Miten ihmisillä riittää rahat näihin kalentereihin? Varsinkin, jos perheessä on useampi lapsi?


Minkälaiset kalenterit teillä valittiin ja oliko valinta vaikea?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.