Sivut

maanantai 10. lokakuuta 2016

Vauvan antibiootti loppui kesken kuurinOnko antibiootista enemmän hyötyä kuin haittaa?


Niin kuin aiemmin kerroin, meidän puolivuotiaalla todettiin korvatulehdus. Pelko korvakierteen alkamisesta kaihertaa edelleen mieltä myös siitä syystä, etten haluaisi joutua syöttämään lapselleni jatkuvasti antibioottikuureja. Olen edelleen lääkäreille vihainen niistä kuudestatoista kuurista, jotka nelivuotias on joutunut korvatulehduksiinsa syömään. Miksi pienelle lapselle pumpataan lääkekuuri toisensa jälkeen antibioottia, vaikkei niistä ole apua.

Kävin jälleen googlettamassa antibiootista tietoa ja seuraavia huomiota herättäviä kohtia löysin apteekki.fi ja terveyskirjasto.fi sivuilta: Antibiootti vaikuttaa ihmisen omaan bakteerikantaan tuhoten sitä samalla, kun yrittää tuhota infektion aiheuttamia bakteereita. Ihmisen suoliston bakteerimäärän vähentymistä voi yrittää antibioottikuurin aikana korvata maitohappobakteereilla. Antibioottihoito on yleisin ihmisen mikrobiston (säätelee immunologiaa, ravintoaineiden hyväksykäyttöä ja aineenvaihduntaa) vahingoittaja ja jo yksi kuuri muuttaa ihmisen bakteeristoa viikoiksi, jopa kuukausiksi.

Jos siis jo yksi kuuri tekee tuhojaan, miten pahaa tuhoa ne 16 kuuria ovatkaan pienelle nelivuotiaalleni tehneet. Jos olisin ollut silloin täysissä voimissani (=en yliuupunut valvotuista öistä), olisin vaatinut jo aikaisemmin korvien putkittamisen. Tosin en tiedä, olisiko vaatimisesta ollut kauheasti apua: sen kerran, kun kysyin, olisiko mahdollista päästä putkitukseen, lääkäri sanoi melko tiukkaan sävyyn, että ensin pitää olla yli kolme korvatulehdusta puolen vuoden aikana. Meillä ei ollut tuo ehto täyttynyt, koska korva ei ollut parantunut, useasta lääkekuurista huolimatta. Kyse oli siis samasta korvatulehduksesta, siihen annettiin vain uudelleen ja uudelleen lääkkeet. Ihan eri asia, ilmeisesti. Joten taas lisää lääkettä vain pienelle elimistön omaa bakteerikantaa tuhoamaan.

Tämän päiväisestä googlettamisesta oli sen verran hyötyäkin, sillä opin, ettei maitohappobakteeria pitäisi ottaa samaan aikaan antibiootin kanssa. En ole tuollaista koskaan kuullutkaan, eikä edes apteekissa ole koskaan moista neuvottu. Eri aikaan, noin parin tunnin välillä, maitohappobakteeri auttaa paremmin. Ja eniten siitä olisi apua sitten, kun antibioottikuuri loppuu. Hyvä huomata, että jotain on tehnyt edes oikein, kun olen jatkanut edelleen maitohappobakteerin antamista vauvalle. Mistä päästäänkin asiaan, joka nosti koko viime viikon loppupuolen höyryä korvistani: Vauvan antibiootti loppui kesken kuurin. 

Edelleen pöyristyttää, miten se voi olla edes mahdollista?! Lääkekuurin piti kestää seitsemän päivää, jotta lääke varmasti auttaisi. Kuudennen päivän aamuna aloin ihmetellä, miksei ruiskuun tule enää yhtä helposti lääkettä kuin aikaisemmin. Toisella yrityksellä kuitenkin onnistui, sain annettua lääkkeen ja asia unohtui. Illalla ruiskuun ei kuitenkaan tullut enää mitään. Ensin luulin, että ruiskussa olisi jotain likaa ja yritin pestä sitä. Mutta ei, puhdas oli. Sen jälkeen pullonsuulta annostelukorkki pois ja pullo tarkempaan syynäykseen. Miehen kanssa yritimme kaataa jäljellä olevaa lääkettä mittakippoon, mutta vaikka pulloa piti miten kauan suuaukko alaspäin, mitään ei valunut. Pullo oli täysin tyhjä. Pulloon piti kuurin päätteeksi jäädä 2ml lääkettä, mikä ei ole paljon. Aamulla olin järkeillyt ilman sen pidempiä valuttamisia, että jäljellä oleva lääkeneste on jäänyt pullon seiniin kiinni, mutta eipä ollutkaan. Pullosta puuttui 8ml lääkettä.

Aluksi olin ihmeissäni, sitten alkoi harmittaa: saiko vauva tarpeeksi lääkettä, jotta siitä varmasti oli apua korvatulehdukseen? Kirjoitin apteekkiin sähköpostin asiasta ja kysyin, miten tapahtunut voi olla mahdollista. Seuraavana päivänä tullut vastaus selvensi tilannetta: lääkemikstuuran sekaan oli lisätty ilmeisesti liian vähän vettä. Vaikka tapahtuneesta on jo melkein viikko, olen edelleen ihmeissäni ja myös tyrmistynyt. Miten se voi olla mahdollista?

Koska vettä oli liian vähän, vauva sai kyllä kaiken tarvittavan lääkkeen, vain tuhdimmassa muodossa. Ei siis ihme, että pieni kirkui selkä kaarella vatsa kivikovana. Ja että pissa haisi niin pistävältä penisiliiniltä, että märän vaipan haistoi jo kaukaa. Ja että pissa ärsytti välillä ihon todella punaiseksi. Apteekin vastauksessa kerrottiin, ettei puuttuva vesi ole oleellisesti vaikuttanut hoidon turvallisuuteen

En löytänyt googlesta mitään tietoa asiasta, mutta onneksi lähipiiristä löytyy farmasiaa opiskellut henkilö, jolle pystyin soittaa. Hän ei tietenkään voinut varmaksi mitään luvata, mutta kertoi oman mielipiteensä asiaan. Eli vauvalla ei ole mitään hätää, eikä tuhdimman lääkkeen pitäisi olla vaikuttanut muuhun kuin juuri mahaan. Ja tietenkin siihen, että koska lääke annettiin nopeammin kuin oli tarkoitus, kuuri loppui kesken. Ilmeisesti lääke auttaa paremmin, jos sen antaa pidemmällä ajanjaksolla. Ja koska mitään ihottumaa tai muutakaan huolestuttavaa ei ilmaantunut, äitikin voisi lopettaa huolehtimisen.

Kiukkuni on laantunut jo kokonaan, mutta olo tuntuu edelleen kurjalta: miksi tällainen virhe pääsi sattumaan näin pienen lapsen kohdalla. Onneksi vauva ei kärsinyt enempää ja toivottavasti korvatulehduskin parani kaikesta huolimatta. Veden puuttumista ei nähnyt pullon läpi, joten itse en pysty jatkossakaan asiaa tarkistamaan. On vain luotettava siihen, että tällaista virhettä ei pääse enää sattumaan. Vaikka tällä hetkellä luottaminen tuntuukin vaikealta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.