Sivut

maanantai 12. syyskuuta 2016

Lisää liikuntaa arkeenVauva kantoreppuun ja lenkille

Mistä saada lisää aikaa vuorokauteen, jotta ehtisi itsekin liikkua ja purkaa päivän aikana syntynyttä stressiä? Arki pyörii pitkälti lasten ja kodin ympärillä, eikä aikaa omaan liikkumiseen aina meinaa löytyä.

Oma aika ja yksin liikkumaan pääseminen (lenkki tai salillakäynti) on ainakin tälle äidille elinehto. Tai jos ei ihan elinehto niin ainakin tärkeä keino, millä kiireistä ja välillä aivan liian stressaavaa arkea kestää. Monesti vain tuntuu, että aikaa omalle liikkumiselle on vasta sen jälkeen, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Varsinkin kuntosalille on tylsä lähteä niin myöhään, koska oma nukkumaanmeno venyy silloin liian pitkälle. Jospa sisäinen kukkahattutätini lopettaisi pian nalkutuksensa ja pystyisin useammin lähteä käymään salilla silloinkin, kun lapset ovat hereillä ja jäävät isänsä kanssa kotiin.

Joka päivä ei pysty lähteä yksin lenkille tai salille, mutta muunkinlainen liikunta tekee ihmeitä sekä mielelle että varmasti myös keholle. Esimerkkejä havainnoistani, miten liikuntaa saa päiviin enemmän:

1. Nelivuotiaan ollessa kerhossa ehtii käydä vauvan kanssa kävelyllä, ainakin jos vauva nukkuu. Erityisesti rattaiden kanssa pääsee itsekin kävelemään reippaasti. Kantorepun kanssa joutuu aina kävellä hieman rauhallisemmin, koska vauva heiluu siinä sen verran, että kovempi vauhti hirvittää ainakin itseä. Varvastyöntö tehostaa kävelyä ja treenaa samalla myös pakaraa. Tosin joudun monta kertaa kävelylenkin aikana kiinnittämään huomiota, että teen varvastyönnön varmasti oikein.

2. Koko perheen kanssa käydään myös kävelyllä. Silloin vauhti ei tosin ole mikään päätähuimaava, koska nelivuotias ei jaksa kävellä kauhean nopeasti ja jää liian usein joko kiukuttelemaan perään tai esikoisen kanssa löntystelemään. Mutta toisinaan tälläkin kokoonpanolla pääsee kävelemään myös reippaammin. Lähialuilla pidempi kävelylenkki tulee tehtyä lähinnä Pokestopeilla käydessä, joskus myös muualla. Harmi, ettei meidän kodin lähellä ole mitään kivoja metsiä tai muita luontoalueita, missä kävellä.

Näitä perheen kesken tehtyjä kävelylenkkejä pystyy tosin harrastamaan vain iltaisin ja viikonloppuisin, kun mieskin on vapaalla.

3. Päiväunien aikana voi olla mahdollisuus myös jumpata. Kotijumppa hoituu joko kahvakuulalla (minkä heilumista vauva tykkää kyllä myös seurata iloisesti hihkuen) tai keppijumpalla. Keppijumpasta saa tehokkaamman, kun kepin vaihtaa tankoon ja painoihin. Keppijumppaan dvd:n kanssa, mutta myös kahvakuulatreeniin olisi ajatuksena ostaa/lainata joku treenidvd, jotta saisi välillä vaihtelua.

Tietenkin kotona treenaaminen on mahdollista myös lasten hereillä ollessa, tosin silloin keskeytyksiä tulee enemmän. Ja illat ovat myös yksi potentiaalinen treeniaika, mutta liian usein silloin iskee motivaatiopula. Kotona ei jaksaisi enää jumpata, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Sohva houkuttelee silloin paljon enemmän. Millähän tämänkin asian muuttaisi.

4. Vauvan nostaminen auttaa hartioihin ja vielä jaksan nostellakin vauvaa (painaan nyt n.8kg) esim. 2 x 10 sarjan. Ja kun poika saa pidettyä itsensä jo tukevasti kasassa, nostaminen ei ole vaarallista. 20 nostoa on kyllä ihan maksimi, sen jälkeen vauva ei enää jaksa olla treenipainona. Usein kitinä alkaa jo kymmenen toiston jälkeen. Mutta hei, siinä on jo 10 enemmän kuin nolla.

5.  Puolukoiden poimiminen vauvan kanssa on loistava reisi- ja pakaratreeni, kokeiltu on. Käytössä oli tuolloin kantorepun sijaan rintareppu, joten vauvan jalat roikkuivat aika lailla suorana alaspäin. Sen ansiosta oli helpompi kyykätä, kunhan kyykky oli niin leveä, että vauva jäi omien jalkojeni väliin. Haastavamman treenistä teki se, että vauva herää helposti, jos vauhti ja liike loppuu. Ehti siis kyykätä mättäälle, napata puolukoita ja nousta reippaasti ylös, kävellä muutaman askeleen ja kyykätä uudelleen. Aina välillä pystyi onneksi myös jäädä hetkeksi kyykkyyn. Kaksi tunnin poimintatuokiota tuntui kyllä useamman päivän jaloissa.

Tietenkin arjessa tulee liikuttua jo ihan huomaamatta näidenkin lisäksi. Mutta aina välillä on hyvä miettiä, miten paljon liikuntaa päivän aikana saakaan ja miten sitä pystyisi lisäämään.

Omaa motivaatiota nostaakseni hankin viime viikolla Polar M400 HR aktiivisuusmittarin, jossa on samassa myös sykemittari. Mittari on edelleen paketissa, mutta eiköhän uuden laitteen aiheuttama ahdistus ala pian hellittää ja saan mittarin käyttöön.


Olisi kiva kuulla muitakin vinkkejä, miten arkeen pienten lasten kanssa saisi lisättyä liikuntaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.