Sivut

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Jounin Kauppa - Lapin lelukauppa


Jounin Kauppa Äkäslompolo Ylläs

Äiti, noita mönkkäreitä ei kyllä saa laittaa pois. Ne on ostettu Jounin Kaupasta eli Lapin lelukaupasta.

Näin totesi nelivuotias viime viikolla, kun siivottiin lastenhuonetta ja laitettiin osa leluista pois. Leluja tuntuu olevan aina liikaa, ainakin sen perusteella, ettei kaikille löydy paikkaa. Esikoisen synttäreiden jälkeen legoja onkin löytynyt lastenhuoneesta lähes jokaiselta tasolta. Nyt oli jälleen aika siivota laatikot; heittää rikkinäiset pois ja myydä hyväkuntoiset eteenpäin.

Nelivuotiaan oli muutenkin vaikea luopua autoista, olivatpa miten rikkinäisiä tahansa, mutta mönkkärit nähdessään pojalle tuli hätä, eihän niitä oikeasti laitettaisi mihinkään. Kun ne on sieltä Ylläkseltä. Mönkkärit sai jäädä, useammastakin syystä. Autot on säännöllisesti käytössä ja ehjät ja tärkein: ne on tosiaan ostettu maailman parhaasta paikasta, Äkäslompolosta.

Nelivuotias puhui Lapin lelukaupasta ensimmäisen kerran n. puolitoistavuotta sitten. Kysyin silloin lapsilta, mistä jokin lelu oli ostettu ja nykyinen nelivuotias vastasi: Lapin lelukaupasta. Hetken kesti tajuta, mistä poika puhui. Lisäselvennys oli, että se on se paikka, missä on se keltainen liukumäki. Eipä tuo selitys auttanut tätä äitiä sen nopeampaa tajuamaan, mutta onneksi esikoinen osasi valaista asiaa paremmin ja totesi "No sieltä Jounin Kaupalta tietenkin". Niin tietenkin. Sieltähän meidän lapset lelunsa muutenkin usein ostavat ja totta, onhan siinä kaupparakennuksessa olevassa kahvilassa lapsille leikkipaikka.

Esikoinen ja nelivuotias saavat Ylläksen matkalle aina omaa rahaa ja lelujahan sillä ostetaan. Ostoslistan suunnittelu alkaa nykyään usein jo siinä vaiheessa, kun pojille kerrotaan, että ollaan lähdössä Ylläkselle. Välillä siis viikkoja ennen reissua. Hieman rasittava kuunnella niin pitkään, mutta toisaalta hassua, miten tarkasti pojat muistavat, mitä leluja Jounin Kaupasta saa. Tai mitä leluja ainakin on ollut edellisen matkamme aikana myynnissä.

Tänä vuonna pojat halusivat ostaa Lego Bionicle hahmot. Niitä (tai lähinnä omia lompakoita) kinuttiin monta päivää ennen kuin ostolupa myönnettiin. Kuulostaa ehkä julmalta, mutta on tärkeää meidän lasten kohdalla. Jos lelut saisi ostaa heti Äkäslompoloon saavuttaessa, loppuviikko kinuttaisi lisää rahaa tai valitettaisi, kun joku toinen lelu olisikin kivempi. Muutaman päivän harkinta-aika takaa sen, että ostettava lelu on oikeasti se, minkä lapsi haluaa. Valinnanvaikeus kun meinaa tulla tässäkin asiassa vastaan.

Lego Bionicle
 
Tietenkään kinuaminen ei lopu lelun ostamiseen ja omien rahojen loppumiseen. Aina olisi kiva saada vielä joku lelu tai jos ei mitään lelua keksi pyytää, niin onneksi kaupasta löytyy myös kivannäköisiä karkkeja, joita voi sitten haluta. Muita leluja emme lapsille enää osta, mutta karkkia kyllä, ollaanhan lomalla. Kaikista ihmeellisimmän näköiset hohdinkarkkikoneet jäävät hyllyyn, koska niiden karkit eivät maistu meidän pojille, testattu on. Niitä on kuitenkin ilmeisen kiva räpeltää niin kauan, kunnes äiti ehtii tulla kieltämään.

Ja se nelivuotiaan mainitsema keltainen liukumäki.. Tänä vuonna päivät menivät luontopoluilla ja tuntureille kiivetessä, joten kauppaan ehdittiin yleensä vasta sen jälkeen, kun kahvila oli jo mennyt kiinni, eikä leikkipaikalla olevaan liukumäkeen enää päässyt. Se ei meidän poikia kuitenkaan haitannut: aulasta löytyi sellainen kolikoilla toimiva Joulupukki-vempain, jonka rekeen oli valtavan hienoa kiivetä ja jaella sieltä lahjoja äidille, isälle ja vauvaveljelle.

Jounin Kauppa on ollut aina mukavasti kävelyetäisyydellä meidän perheen vuokraamista mökeistä. Oikeastaan se on usein yksi kriteeri mökin sijainnille: kauppaan on tarvittaessa päästävä kävellen. Parina kesänä meillä on ollut myös polkupyörät, joilla ollaan päästy helposti kauppaan. Talvella kävelyetäisyys mahdollistaa sen, että lapsia voi vetää myös pulkassa. Vaikka kaupasta käytetäänkin meidän perheessä nimitystä Lapin lelukauppa, niin ruokaahan sieltä pääsääntöisesti ostetaan. Ja kaikkea muuta kivaa, mitä milloinkin löytyy. 

Jounin Kauppakeskus Äkäslompolo Ylläs
Kesällä 2013 ihasteltiin poroja Jounin Kauppakeskuksen vieressä

Äiti, koska me mennään taas Ylläkselle, että voin ostaa sen ja sen lelun?
Viimeksi näin kysyttiin n. kuukausi sitten eli päivä sen jälkeen, kun oltiin tultu Ylläkseltä kotiin. Mitä tuohon sanoa? Katsotaan sitä sitten, mutta toivottavasti päästään sinne kuitenkin taas pian. 


Onko teillä annettu jollekin kaupalle lempinimi?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.