Sivut

maanantai 5. syyskuuta 2016

Internet-vapaa viikonloppu

 
Kännykällä on liiankin helppo käyttää nettiä
 
En varmasti ole ainoa äiti, joka löytää itsensä netistä useita kertoja päivästä. Ja useimmiten somesta. Facebook ja Instagram koukuttavat liiankin helposti. Vaikka olisi tarkoitus käydä katsomassa vain joku pieni asia, monesti havahtuu vasta pitkän ajan kuluttua takaisin tähän maailmaan. Molemmat päivittyvät koko ajan ja uusia aiheita, kuvia, videoita, kommentteja ym. tulee jatkuvalla syötöllä. Mitä enemmän kavereita ja tykkäyksiä facessa, sitä enemmän mielenkiintoista (tai vähemmän mielenkiintoista) luettavaa tulee tarjolle. Instagramissa löytyy jatkuvasti uusia, tykättäviä kuvia. Ja kun tykkää, voi samantien alkaa seurata julkaisijaa ja johan löytyy taas lisää katseltavaa, kun sovellus tarjoaa uusia seurattavia. Ja kun nettiä käyttää lähinnä puhelimella, se on aina käden ulottuvilla.

Somen käyttöni on viimeisen kuukauden aikana kasvanut, kun perustin blogille Facebook-sivut. Lisäksi blogi laajeni myös Instagramiin, kun perustin @kukkahattuaiti-profiilin. Molempiin on ollut kiva päivittää kuvia ja juttuja myös blogiteksien lisäksi. Blogin päivitykset vie tosin somessa vähiten aikaa, eniten menee juuri noihin muiden päivitysten selaamiseen tai sitten muiden kuvien tykkäämiseen. Mikä on kyllä melko rentouttavaakin puuhaa, mutta aikaahan se vie niin paljon kuin vain on käyttää.

Viime viikolla huomasin kauhukseni olevani vähän väliä puhelin kädessä nettiä selaamassa. Etenkin Facebook oli usein auki, mikä johtui paljolti meidän kodin siivoamisurakasta: hyväkuntoiset tavarat, lelut etenkin menee facebook-kirppiksillä melko hyvin kaupaksi. Ja kun tavaraa myy, tulee tarkistettua liiankin usein, onko joku kiinnostunut.  Se on facebookin hyvä ja huono puoli. On hyvä, että kaupat saa hoidettua nopeasti, mutta kun on mahdollista nähdä tilanne helposti, se tulee tarkistettuakin usein. Ja kun facen avaa, ajantaju katoaa. Ihan liian pitkäksi ajaksi. Välillä ärsyttää suuresti, että pitää lopettaa täysin-turhien-uutisten-tai-päivitysten selaaminen.

Somen lisäksi nettiä tulee käytettyä kyllä muuhunkin. Osa käytöstä on ainakin välillä hyödyllistä (mm. sähköpostin tarkistaminen ja ruokaohjeiden katsominen), osa on oman jaksamisen kannalta tärkeää (oman blogin kirjoittaminen ja muiden blogien seuraaminen) ja osa menee samaan kategoriaan somen kanssa: kunhan vain selailen, kun ei ole (muka) parempaa tekemistä tai tarkistan vain nopeasti tämän yhden asian ja hups, aikaa menikin 20 minuuttia.  

Lasten kanssa kotona touhutessa ja kotitöitä toisella kädellä hoitaessa voisi luulla, ettei nettiin ehtisi jumahtaa päivällä. Voisi luulla väärin. Tai ehkä juuri siitä kiirekin johtuu: aika menee netissä roikkumiseen ja oikeat hommat kasaantuvat. Parhaiten tähän maailmaan kiitää takaisin, kun vauva alkaa itkeä, vanhemmat pojat kinata ja huutaa tai kun nelivuotias ottaa kädestä kiinni ja hokee äitiä. Some ja internet ovatkin osittain pakopaikkoja kiireisestä lapsiperhearjesta. Äidin oma paikka, missä voi osallistua muiden keskusteluihin osallistumatta niihin: lukemalla niitä. Keskusteluihin, joita ilmankin pärjäisi ja jotka aiheuttavat enemmän ahdistusta kuin hyvää mieltä. Mitä järkeä tässä siis on?!

Yritin olla viime viikonlopun ilman puhelinta. Oli muuten paljon vaikeampaa kuin olisi uskonut. Some ja etenkin facebook ovat koukuttaneet sen verran pahasti, että tunsin lauantaina melkein vieroitusoireita. Samalla tuli mietittyä, mitä jos jokin muka-tärkeä uutinen tai päivitys mene ohi. Siis oikeasti, mikä olisi niin tärkeä päivitys? Jos jotain oikeasti tärkeää tapahtuisi, jollekulle tutulle sattuisi jotain ym. eiköhän silloin soitettaisi. Ei oikeasti tärkeitä asioita kirjoiteta (ainakaan pelkästään) facebookiin.

Kotitöitä oli viikonloppuna ihan yhtä paljon kuin yleensäkin. Niistä selviytyi vaan ainakin vähän normaalia helpommin, kun pystyi keskittymään pelkästään niihin. Ei tarvinnut toisella silmällä vilkuilla kädessä olevaa puhelinta ja toisella yrittää tyhjentää astianpesukonetta. Nyt pystyi käyttää sitä toista silmää lattialla makaavan vauvan tarkkailemiseen. Ehdin myös nähdä ikkunasta, kun esikoinen ja nelivuotias leikkivät sovussa ninjoja tai jotain muuta taisteluleikkiä keppejä huitoen. Iloisista ilmeistä päätellen kivaa oli. Ehdin myös nauttia luonnon äänistä puolukoita poimiessa, ilman että Pokemon oli päällä taskussa tms.  

Aion käyttää somea ja nettiä jatkossakin, mutta yritän vähentää molempien käyttämistä päivällä. Ainakin lasten hereilläoloaika pyhittyy tästä lähtien paremmin lapsille (ja valitettavasti myös niille kotitöille). Ostajat voivat odottaa facebook-kirppiksellä, seurattavien henkilöiden kuvat näkyvät joka tapauksessa instagramissa ja seuraamieni blogien uusista päivityksistä kyllä ilmoitetaan. Päiväunien aikana tällä äidillä on hetki omaa-aikaa ja silloin voin roikkua vaikka somessa halutessani. Tosin silloin ehdin ja haluan kirjoittaa omaa blogiani, sillä se on minulle oikeasti tärkeää.  Muiden blogien seuraaminen on mukavaa ja somessa voi löytää välillä oikeastikin hyödyllisiä uutisia, mutta tärkein on kuitenkin muistettava: meidän perheen elämä on tässä ja nyt. 

Haastan nyt kaikki lukijat kokeilemaan internet-vapaata päivää. Pidä yhden päivänä ajan some (facebook, instagram ym. ) kiinni, älä tarkista sähköpostia ellei ole pakko äläkä selaile nettiä ihan vain ajankuluksi. Jos se on arkena hankalaa, kokeile ensi viikonloppuna. Olisin otettu, jos tulisit myös kertomaan, miten onnistui, oliko vaikeaa jne. 


2 kommenttia:

  1. Mä en ole facebookissa ja periaatteenani on sähköpostitkin lukea ihan koneelta, ellei nyt olla pidempään reissussa ja jotain tärkeää hoidettavana. Ennen älypuhelinta oli helppoa vaan olla ja keskittyä koko päivä lapsiin. Nyt taas tulee kyllä toisinaan vilkuiltua, mutta yritän pitää periaatteesta kiinni, ettei se hetki ole lapsilta pois. Jos he siis leikkivät sopuisasti yhdessä, voi ihan vähän kurkistaa mitä Instassa tapahtuukaan. Niin ja huom. mä yritän vaikka mies joskus epäileekin puhelimen iltaisin kasvaneen käteeni kiinni :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin joitain vuosia sitten Facebook profiilin kiinni, mutta avasin sen uudelleen. Vaikka käytänkin henk.koht. profiilia lähinnä kirppiksiin, aina näkyy jotain muka-tärkeetä. Pitäis varmaan myös alkaa sähköposti tarkistaa pöytäkoneella. Tai sitten kerran päivässä, mikä myös oli aiemmin tapana. Eipä sielläkään mitään tärkeetä yleensä ole. :)

      Poista

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.