Sivut

tiistai 16. elokuuta 2016

Synnytyksen jälkeinen hiustenlähtö

Miksei kukaan kertonut raskausaikana, että hiukset saattaa alkaa lähteä synnytyksen jälkeen? Ja miksen tiennyt sitä, vaikka olen synnyttänyt jo kaksi kertaa aiemmin? Kaikki tietää raskausajanoireista: pahoinvointi, väsymys, suonikohjut jne. on tuttua kauraa. Niistä saa lukea joka tuutista, ympäri vuoden. Oli raskaana tai ei. Mutta en ole nähnyt missään artikkelia siitä, että synnytyksen jälkeen pitäisi alkaa katselee peruukkia. Vai olenko vain missanut kaikki aihetta koskevat kirjoitukset? 

Kun oikein muistelen, nykyisen nelivuotiaani synnytyksen jälkeen hiuksia lähti jonkin verran. Vähän normaalia enemmän, muttei mitenkään huolestuttavasti. Tällä kertaa kaikki on kuitenkin toisin:  Mä olen pian varmaan kalju. Ainakin tuntuu siltä. Hiuksia lähtee paljon, joka päivä. Erityisen paljon niitä lähtee, kun erehtyy pesemään hiukset. Ilmeisesti pitäisi olla käymättä suihkussa, jos mielii pitää hiuksensa. Tosin samoin pitäisi olla harjaamatta hiuksia, koska jokaisen harjauksen jälkeen hiusharja näyttää siltä, etten olisi siistinyt sitä useaan viikkoon. 

Luin jostain, että eniten hiuksia lähtee kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä. Omalla kohdalla ei pitänyt paikkansa. Tuppoja alkoi pudota n.4kk synnytyksestä eli tätä pahinta on kestänyt reilut kaksi viikkoa. Tosin hiuksia lähti jo ennen sitäkin ihan reippaasti. Ja sen kyllä tuntee hiuksia harjatessa. Hiukset on ohentuneet huomattavasti ja jakaus on leventynyt hiustenlöhdön myötä. Kuulemma neljäsosa hiuksista saattaa jopa lähteä. Mutta vuoden kuluttua synnytyksestä uusien hiusten pitäisi jo kasvaa kunnolla. Laiha lohtu tällä hetkellä.

Pienoinen paniikinomainen tuntemus aiheesta saattaa saada muistamaan joitain faktoja väärinkin. Toivon tällä hetkellä vain sitä, että heräisin joku päivä ilman, että tyyny on täynnä hiuksia. Olen alkanutkin pitää hiukset yötä päivää letillä, silloin hiuksia ei pääse niin paljon putoamaan pitkin paikkoja. (Eikä vauva saa kiskottua hiuksia.) Viime viikolla hotelliyöpymisen jälkeen pelkäsin oikeasti hetken, että meille tulee siivoamisesta lisälasku pudonneista hiuksista. Lemmikkieläinmaksu olisi ollut 15 euroa/vrk ja pelkään, että sotkin pahemmin kuin lemmikki. Vaikka yritin kyllä noukkia kaikki hiukseni roskikseen. Mutta jokainen tietää, miten vaikeaa se on. Vielä ei ole laskua näkynyt, toivottavasti ei tulekaan.

Netin mukaan tähän ei auta oikein mikään. Päänahan hierominen saattaa auttaa vähän, kun verenkierto vilkastuu. Hiuksia pesiessä huomaa kyllä, että päänahka on kipeä. Voiko siitä sanoa, että on jumissa? Ja voiko vauvan kantamisesta jumiutuneet hartiat, niska ja selkä heikentää päänahan verenkiertoa? Luultavasti voi. Ostin myös kokeeksi oheneville ja ikääntyville hiuksille tarkoitettua shampoota. Kaikkea pitää kokeilla, oman mielenrauhan vuoksi. Samoin muun perheen, joka ei voi käsittää, miten hiuksiani löytyy joka paikasta. Älkää välittäkö, en minäkään.

Olisiko näistä apua?

Onko muilla samanlaisia kokemuksia synntyksen jälkeisestä hiustenlähdöstä? Onko jostain löytynyt apua vai onko aika ainoa keino?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.