Sivut

keskiviikko 24. elokuuta 2016

Äidin työtehtäviä


Lempimukini muistuttaa tehtävistä

Äiti on yleisnimike, joka pitää sisällään niin monia työtehtäviä, että ansioluettelossa äiti-titteliä pitäisi arvostaa paljon nykyistä enemmän.

Päivittäisiä työtehtäviäni äitinä:

1. Hampaidenpesijä
Tällä hetkellä ainoastaan nelivuotiaan hampaat tarvitsee pestä, mutta seuraava tulee perässä. Vauvalla on jo oma hammasharja odottamassa, mutta vielä pitää hetki odottaa. Meidän pojilla on hampaat puhjennut suht myöhään, joten meidän vajaa viisikuiselle tuskin hampaita ihan vielä on tulossa. Myös esikoista on usein muistutettava hampaidenpesemisestä.

2. Pukija
Vauvan lisäksi nelivuotias tarvitsee aina välillä apua pukemisessa. Halutessaan poika osaa pukea, mutta huonompina päivinä etenkin sukkien pukeminen tuntuu mahdottomalta. Ulkovaatteet poika saa itse päälleen, vetoketjussa tarvitsee apua. Kengätkin poika pukee reippaasti, eikä haittaa, vaikka ovatkin usein väärissä jaloissa.

3. Kokki
Lapset tarvitsevat ruokaa ja usein. Ruokaa on tarjoiltava vähintään viisi kertaa päivässä. Välillä meinaa ideat loppua, mitä ihmettä taas tarjoaisi välipalaksi, että olisi vähän vaihtelua. Vinkkejä ja ideoita helpoista ruoista ja välipaloista otetaan vastaan! Vauva menee vielä omalla syömisrytmillään, mutta on alkanut jo pikkuhiljaa syömään samoihin aikoihin muiden kanssa. 

4. Tiskaaja
Kun ruokaa tekee ja tarjoaa usein, tulee myös paljon tiskiä. Tiskienpesemisen hoitaa onneksi kone, mutta astioita saa jatkuvasti kerätä ympäri keittiötä ja latoa astianpesukoneeseen. Esikoisen ja nelivuotiaankin pitäisi huolehtia itse astiansa pois pöydästä, mutta liian usein ne unohtuvat sinne. Helpoimmalla pääsee, kun kerää asiat itse pois, mutta samalla tekee pojille karhunpalveluksen.

Tiskaaja huolehtii myös vauvan tuttipullojen pesemisestä. Nykyään riittää, että pullot pesee vain iltaisin. Niitä ei tarvitse myöskään enää keittää, joten kuumalla vedellä ei enää lotrata.

5. Pyykinpesijä
Kolmelta lapselta tulee ihmeen paljon pyykkiä. Pesukone on lähes päivittäin päällä, monesti useita kertoja päivässä. Ja siitä huolimatta pyykkikori tuntuu olevan koko ajan täynnä. Onneksi mies ylipuhui muutama vuosi sitten hankkimaan kuivausrummun. Olin aluksi sitä vastaan, mutta se on arjen pelastus. Kaikki se määrä pyykkiä, mitä pesen, ei millään kuivuisi ajoissa telineellä.

6. Siivooja
Vaikka miten toivoisi, että lapset siivoisivat itse jälkensä, huomaan toistuvasti joutuvani siivoamaan ne. Toki lapsetkin joutuvat esim. keräämään lelunsa itse ja viemään pyykkinsä pesuun. Mutta siitä huolimatta illalla, kun lapset ovat jo nukkumassa, sohvalta löytyy vielä leluja ja sukkia jne., jotka joutuu itse siivoamaan, mikäli sohvalle haluaa. 

Kodin viikkosiivous on viime aikoina unohtunut liian usein. Meillä imuroidaan kyllä päivittäin, hiekkaa ja leivänmurusia löytyy aina. Ehkä tästäkin syystä siivouspäivää ei ole pidetty moneen viikkoon. Etenkin pölyjen pyyhkiminen unohtuu kuitenkin helposti ja sen huomaa kyllä nopeasti. Nyt syksyn myötä täytyy alkaa panostaa taas tähän asiaan. Siistissä ja puhtaassa kodissa viihtyy huomattavasti paremmin.

7. Tekemisen keksijä
Kun ei ole mitään tekemistä, kuka keksii sitä? Äiti tietenkin. Ainakin meillä oletetaan usein niin ja tullaan vinkumaan, kun on niin tylsää, eikä ole mitään tekemistä. Ja kaikki on tylsää ja lelut tyhmiä. Leikkien keksijänä olen valitettavasti huono. Jos ehdotan tekemistä, ehdotukseni rajoittuvat legoilla ja dubloilla rakentamiseen, piirtämiseen tai lautapelien pelaamiseen. Toki myös autoleikkejä ym. tulee ehdotettua, mutta harvoin kelpaavat. Välillä ehdotukseni hyväksytään, monesti niiden tilalle keksitäänkin itse paljon kivempi leikki. Äidistä on siis kuitenkin apua.

8. Erotuomari
Ainakin meillä tarvitaan erotuomaria ihan liian usein. Etenkin kesällä, kun esikoinen ja nelivuotias olivat päivittäin lähes koko ajan yhdessä, erotuomaria tarvittiin jatkuvasti. Vähän väliä tulee kinaa jostain (turhanpäiväisestä) asiasta ja äitiä huudetaan paikalle. Nelivuotias huutaa kovempaa ja itkee helpommin ja sen perusteella esikoinen on useammin syyllinen kaikkeen. Tiedän kuitenkin, ettei tämä pidä paikkansa. Molemmat ärsyttävät, tönivät ja kiusaavat toisiaan yhtä paljon. Aina ei jaksa puuttua asiaan, lasten on opittava itsekin selvittämään erimielisyyksiä.

9.  Ulkoiluttaja
Lasten kanssa täytyy päästä päivittäin ulos, mutten iltapäivällä kotona on vielä levottomampia riehujia. Esikoinen ulkoilee koulussa välitunneilla ja koulumatkoilla, mutta nelivuotiaamme on tällä hetkellä melko mahdotonta saada suosiolla ulos. Omalla pihalla tai leikkipuistossa leikkiminen vielä jotenkuten menee, mutta kävelylle lähteminen tuntuu olevan mahdotonta. Mä en jaksa kävellä, huutaa poika ja maleksii eteenpäin. Jos esikoinen on mukana, tilanne on erilainen. Silloin nelivuotiaskin jaksaa paremmin, kun on juoksukaveri mukana. 

10. Nukuttaja
Vauva nukkuu useat päiväunet, joten päivässä menee enemmän tai vähemmän aikaa vauvan nukuttamiseen. Nelivuotias ei enää nuku päivällä, joten vanhemmat pojat tarvitsee laittaa nukkumaan vain yöunille. Meillä mies lukee yleensä pojille iltasadun ja minä laulan iltalaulun. Harvoin se riittää, vaan sen lisäksi pitää käydä silittämässä, rauhoittelemassa ja kuuntelemassa, kun vielä yksi kerrottava asia. 

Näiden lisäksi äitinä pääsee toimimaan myös sairaanhoitajana, sadun lukijana, askartelukaverina, kirjojen päällystäjänä, kuuntelijana, järjestelijänä, psykologina, filosofina....


Mitä muita tehtäviä listalle voisi lisätä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ilahduttavat ja vastaan niihin aina mahdollisimman pian.